Güncel, www.gidahatti.com

47’nci Apimondia Arıcılık Kongresi devam ediyor

Dünya Arıcılık Kongresi Apimondia’nın 47’ncisi bu yıl 24-28 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’da düzenleniyor. Arıcılar, bilim insanları, üreticiler, arılara gönül vermiş kişiler ve STK’ları bir araya getiren Kongrede 127 farklı ülkeden 12.500’ün üzerinde kişi buluşuyor. Kongre Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin desteği ve BEE’O Propolis’in Gümüş Sponsorluğu’nda yapılıyor.
Pettis: “Arılar Dünya’yı Birleştiriyor”Kongrenin açılış konuşmasını Apimondia Başkanı Jeff Pettis gerçekleştirdi. Pettis, Apimondia Kongresini İstanbul’da gerçekleştiriyor olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getirerek, tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti. Bu yılın mottosunun “Arılar Dünya’yı Birleştiriyor” olduğunu belirten Pettis, arı ürünlerinin tüm dünyada bilinirliğinin ve kullanımının arttırılması için bizler, arıcılar ve üreticiler olarak çalışmalarımıza devam etmeliyiz diyerek sözlerini noktaladı.
Kirişçi: “Türkiye’ye birinci olmak yakışır”Kürsüye gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ise konuşmasında ”Dünya’nın buluşma noktası olan İstanbul’da siz değerli konuklarımızı ağırlamaktan çok memnuniyet duyuyoruz. Bizler arıyı, çevreyi, arıcıyı ve doğayı korumalıyız. Özellikle arıcılarımızın kullandıkları tüm malzeme ihtiyaçlarının bizler tarafından karşılanması esastır. Bu konuda elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Dünyada arı ürünleri üretimi konusunda Çin’den sonra ikinciyiz. Fakat Türkiye’ye hep birinci sırada olmak yakışır” dedi.
Şahin: “Arıcılık projeleriyle FAO’nun önüne çıkmalıyız”Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Başkanı Ziya Şahin ise şunları söyledi: ”Anadolu coğrafyasında yer alan ülkemizde 12.000 civarında bitki taksonu bulunmaktadır. Bu bitkilerin 3.640’ı ise Türkiye’ye endemiktir. Bu sayede de Anadolu coğrafyasından elde edilen arı ürünlerinin kalitesi çok daha yüksektir ve diğer coğrafyalarda üretilen ürünlere göre en az 3 kat daha yüksek biyolojik aktivite göstermektedir. Burada Sayın Apimondia Başkanı Jeff Pettis’ten bir ricada bulunmak istiyorum. Bu kadar zengin içeriğe sahip olan Anadolu arı ürünleri ile projeler geliştirmeli ve FAO’nun önüne çıkmalıyız.”
Tanuğur: “Sözleşmeli arıcılık modeliyle çalışıyoruz”Kongrenin ana sponsorlarından olan BEE’O Propolis Kurucusu Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı da iki yılda bir düzenlenen Apimondia Kongresi’nde yer almaktan çok mutlu olduklarını belirtti. Dr. Tanuğur şunları söyledi: ”Dünyada arıcılık sektörüne dair son teknolojik ve akademik bilgilerin paylaşıldığı bu prestijli Kongre sayesinde arıcılık sektörüne yön veren firmalarla bir araya geliyor, ortak çalışmalar yürütüyor, Türkiye’deki arıcılık faaliyetlerinin gelişmesine katkı sağlıyoruz.
Hepimiz biliyoruz ki arılar ve arıcılık ekosistem ve yeşil bitki örtüsünün sürdürülebilirliği açısından çok önemlidir. FAO verilerine göre; dünya nüfusunun %80’nin beslendiği 100 ürün arılar tarafından tozlaştırılmaktadır. Dolayısıyla ünlü fizikçi Albert Einstein’ında dediği gibi; arılar olmasa insanlık ancak dört yıl yaşayabilir. Biz de BEE’O Propolis olarak arı ölümlerini önlememiz ve dünya meyve ve sebze üretiminin devamlılığını sağlamamız gerektiğinin bilincindeyiz.”
Uzmanlardan 200’ün üzerinde sunumDr. Tanuğur sözlerine şöyle devam etti: “Bunun için Türkiye’de ilk ve tek olan Sözleşmeli Arıcılık Modeli ile çalışıyoruz. Sözleşmeli Arıcılarımıza malzeme, ekipman ve eğitim desteği sağlıyor, etik ticaret yaparak onların işlerini geliştirmelerine yardımcı oluyoruz. Her BEE’O Propolis ürününden elde edilen gelirin %1 ini biriktirip, arıcılarımıza her yıl yeni kovanlar şeklinde prim olarak geri ödüyoruz. Çünkü arının değerini ve ekosisteme katkısını biliyoruz. Tarımın, meyve, sebze, tahıl ve bakliyat üretiminin arılar olmadan yapılamayacağının ve insanlığın devamının da arılara bağlı olduğunun farkındayız. Unutmayın ki arı varsa, hayat var”.
Alanında uzman bilim insanlarının 200 farklı sunum gerçekleştireceği bu yılki kongrede Prof. Dr. Sevgi Kolaylı “Anadolu Propolis Ekstraktlarının Anti-quorum sensing, Anti-biyofilm ve Anti-swarming Aktiviteleri”, Doç. Dr. Aslı Özkök “Arı poleni yüklerinin palinolojik analizindeki gelişmeler”, Dr. Enes Güler “Anadolu propolisinin Covid-19 üzerindeki etkisinin sağlık çalışanlarında değerlendirilmesi”, Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu “Kanat alanı ölçümü ile bal arısı biyoçeşitliliğinin ayırt edilmesi”, Hüseyin Şahin “Ratlarda Arı Poleni Biyokimyasal Özellikleri ile Kronik Hareketsizlik Stresi Arasındaki İlişkiler” ve Oktay Yıldız; “Propolis Ekstraktlarından HIV-1-Ters Transkriptaz İnhibitörlerinin Tanımlanması ve Karakterizasyonu” adlı bilimsel sunumlarını yapacaklar.

Read More