Et ve sebzelerin tavaya dizilişi gerekse pişiriliş yönünden tamamen Besni Mutfağı’na ait usul ve yöntemlerle hazırlanan bir yemek olan Besni Tava nasıl yapılır?
Adıyaman Besni Tava malzemeleri nelerdir?1 kg kuzu kuşbaşı 1,5 kg patlıcan 1 gr domates 250 gr yeşilbiber 1 yemek kaşığı pulbiber 1 fincan zeytinyağı 5 diş sarımsak 2 çay kaşığı karabiber 1 su bardağı su 1 yemek kaşığı tuz Adıyaman Besni Tava nasıl yapılır?Etler kuşbaşı doğranarak yağda kavrulur, patlıcanlar zar şeklinde büyük bir tepsiye doğranır, sonra biberler doğranır. Domateslerin kabukları soyularak doğranır, doğranan bu malzemelerin yarısı bir kaba alınır.
Tepside kalan malzemenin üstüne kavrulan kuşbaşılar ilave edilir. Kuşbaşının üstüne de öteki ayrılan doğranmış malzemeler eklenir ve üzerine sarımsak rendelenir.
Baharat, yağ, tuz ve su ilave edilerek fırına verilir.
NOT: Lavaş ekmeği ile yenilmesi önerilir.
Adıyaman ve Adıyaman Mutfak Kültürü Hakkında16 değişik medeniyete ev sahipliği yapmış olan Adıyaman kuzeyde Malatya, batıda Kahramanmaraş, güneybatıda Gaziantep, güneydoğuda Şanlıurfa ve doğuda Diyarbakır ile komşudur.
Ortadoğu ülkelerinin merkezinde yer alan Güneydoğu Torosların güneyinde, Zagros Dağlarının batısında, Basra Körfezinin kuzeyinde, binlerce yıldır Bereketli Hilal olarak bilinen toprakların üst sınırını oluşturur.
Adıyaman Yöresel Mutfak KültürüAdıyaman Mutfağı, yemeklerinin ismi ve yapılış şekli ile kendine has karakteristik bir zenginliğe sahiptir. Et, buğday, bakliyat ve sebze Adıyaman Yöresel Yemeklerinin temel bileşenidir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi mutfak kültürü özellikleri taşıyan Adıyaman mutfağında değişik salatalar da mevcuttur.
Adıyaman’da tarım ve gıda üretimi Adıyaman’da üretilen tarım ürünlerinin başlıcaları buğday, arpa, nohut, mercimek, pamuk, tütün, fıstık ve üzüm gelmektedir.
Ticaret borsasında; buğday, arpa, mısır, çavdar, yulaf, buğday kepeği, buğday unu, kuru fasulye, nohut, badem, mercimek, ayçiçeği, yar fıstığı, tereyağı, sade yağ, ceviz, et, canlı hayvanlar, beyaz ve kaşar peynir, pamuk ipliği, keçi kılı, yapağı, hayvan derileri, bağırsak, çeltik, pirinç, bulgur, razmol, bal, tavuk ve piliç eti, yumurta, antep fıstığı, kuru üzüm ve muhtelif özelliklerdeki pamuk kotaya dahil ürünler olarak değerlendirilmektedir
Kaynak:
Türkiye Kültür Portalı Öncü, M.(2016). Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)
Adıyaman Yöresel Yemekleri: Besni Tava
