UNESCO tescilli Gastronomi şehri Afyonkarahisar yöresel mutfağına özgü Göce hem Göce Köftesi yapımında kullanılan Göce aynı zamanda tarhana ve keşkek yapımında da kullanılır. İşte Göce Köftesi için gerekli malzemeler ve tarifi.
Göce Köftesi malzemeleri nelerdir? 1 su bardağı düğü1 su bardağı göce (göce yapılışı için tıklayın.)1 adet büyük boy soğan2 yemek kaşığı tereyağı1 yumurta2 yemek kaşığı un1 yemek kaşığı kuru nane1 tatlı kaşığı tuzSıcak suGöce Köftesi Sosu Malzemeleri 1 su bardağı süzme yoğurt2 diş sarımsak1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber1 adet rendelenmiş domates Göce Köftesi nasıl yapılır? Düğü (elendikten sonra geriye kalan en ince bulgur) ile göce sıcak su ile ıslatılır. Tuz ve nane eklenip bir müddet dinlendirilir. Un, yumurta ve rendelenmiş soğan ilave edilip özleşene kadar yoğrulur. Avuç içinde bilye büyüklüğünde köfteler yapılır ve ortasına parmakla hafifçe bastırılarak düğme şekli verilir. Köfteler kaynar suda haşlanır. Piştikten sonra köfteler süzülerek, servis tabaklarına alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurt eklenir. En üste ise rendelenmiş domates, kırmızı pul biber ve tereyağı ile yapılan sos dökülerek servis yapılır
İşte diğer Afyonkarahisar Yöresel YemekleriŞepit Bükmesi ( Saç Bükmesi)Afyonkarahisar Ağzıaçığı ( Ağzı Açık)Badılcan Böreği (Patlıcan Böreği)Afyonkarahisar BükmeSulu KöfteAfyon usulü MusakkaAfyonkarahisar BamyaPişi ( Regaip Kandili özel ikramı)Palize ( Su Muhallebesi)LokulAfyonkarahisar İlibada Dolması (Labada Dolması)KeşkekSakala Çarpan ÇorbasıToyga ÇorbasıArabaşı Afyonkarahisar Yöresel Yemekleri ve Yemek Kültürü Afyonkarahisar, halk kültürünün bütün unsurlarıyla kendine özgü bir çeşitlilik sunar. Zengin yemek kültürü ile anılan birkaç ilimizden bir tanesidir. Bu yüzdendir ki Bolu/ Mengen’den sonra en iyi aşçıların Afyonkarahisar’dan çıktığı söylenmektedir.
Afyonkarahisar’ın zengin mutfağı ağırlıkla hamura ve ete dayalı olmakla birlikte kaymağı ve lokumu gibi kendi üretimine dayanan birçok çeşitliliği de arz eder. Sadece patlıcandan yapılan 22 çeşit yemeğin tespit edildiği Afyon’da 100’ün üzerinde yemek çeşidi bulunmaktadır.
Bu zenginlik özellikle düğün, doğum ve asker yemeklerinde kendini göstermektedir. 10-12 kişilik meydan sofralarında yenen bu yemekler, geleneksel sofra adabı içerisinde ve Afyonkarahisar’a özgü bir sıraya dayalıdır. Bu nedenle belli bir sırayı takip etmesinden dolayı “Sıra Yemeği” adını almaktadır. Sıra yemeğine çorba yemeği ile başlanır, daha sonra et yemeği arkasından mevsime göre sebze yemekleri gelir.
UNESCO tescilli Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’da görülen yemekli toplantılar ve davetler arasında “doğum davetleri, ölüm yemekleri, sünnet düğünü ve daveti, hacı daveti, zinardı daveti, oğlan kınası daveti, güveyi koyma daveti, el öpme ve çeyiz indirme daveti ve gezek yemekleridir. Bu davetlerde, davetin özelliğine göre, gelen misafirlere farklı yemek sunumları yapılmaktadır.
Türkiye’nin Yöresel Lezzetlerİl il Türkiye Yöresel Yemekleri dosyamızda Adana’dan Kilis’e, Adıyaman’dan İzmir’e tüm Türkiye’nin yöresel lezzetlerini imceleyebilir, yorum yazabilir ve tariflerinizi gönderebilirsiniz.
Kaynak: Afyonkarahisar Yöresel Lezzetleri, Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Yayınları,
Ankara 2018
Son Yazılar
Most Used Categories
- Güncel (14.798)
- www.gidahatti.com (1.506)
- www.tarimpusulasi.com (103)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (422)
- Manşet (117)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)