UNESCO tescilli Gastronomi şehri Afyonkarahisar yöresel lezzetlerinden Lokul temel olarak haşhaş kullanılarak yapılan yemeklerinden. İşte Afyon Lokulu malzemeleri ve tarifi.
Lokul için gereken malzemeler neler?30 gr kuru veya yaş maya200 gr yoğurt100 gr sıvı yağ960 gr un200 gr haşhaş ezmesi30 Gr şeker1 tatlı kaşığı tuzLokul nasıl yapılır? İşte tarifiUn elenir ve ortası açılır. Bir kapta şeker, tuz ve maya ılık su ile kabartılır ve unun ortasına konur. Un ile karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri unla kapatılır. Unlar çatladığı zaman üzeri açılır. Yağ, yoğurt ılık su ilavesiyle yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri sıkıca kapatılarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır. Kabarıp mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp tezgâh üzerinde hafifçe açılır. Üzerine haşhaş sürülüp rulo şeklinde katlanır. Kendi etrafında yuvarlanıp yağlanmış tepsiye konur. Üzerine yağlı haşhaş sürülüp 200 derece önceden ısıtılmış fırında pembe renk alıncaya kadar pişirilir.
Afyonkarahisar Yöresel Yemekleri ve Yemek Kültürü Afyonkarahisar, halk kültürünün bütün unsurlarıyla kendine özgü bir çeşitlilik sunar. Zengin yemek kültürü ile anılan birkaç ilimizden bir tanesidir. Bu yüzdendir ki Bolu/ Mengen’den sonra en iyi aşçıların Afyonkarahisar’dan çıktığı söylenmektedir.
Afyonkarahisar’ın zengin mutfağı ağırlıkla hamura ve ete dayalı olmakla birlikte kaymağı ve lokumu gibi kendi üretimine dayanan birçok çeşitliliği de arz eder. Sadece patlıcandan yapılan 22 çeşit yemeğin tespit edildiği Afyon’da 100’ün üzerinde yemek çeşidi bulunmaktadır.
Bu zenginlik özellikle düğün, doğum ve asker yemeklerinde kendini göstermektedir. 10-12 kişilik meydan sofralarında yenen bu yemekler, geleneksel sofra adabı içerisinde ve Afyonkarahisar’a özgü bir sıraya dayalıdır. Bu nedenle belli bir sırayı takip etmesinden dolayı “Sıra Yemeği” adını almaktadır. Sıra yemeğine çorba yemeği ile başlanır, daha sonra et yemeği arkasından mevsime göre sebze yemekleri gelir.
UNESCO tescilli Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’da görülen yemekli toplantılar ve davetler arasında “doğum davetleri, ölüm yemekleri, sünnet düğünü ve daveti, hacı daveti, zinardı daveti, oğlan kınası daveti, güveyi koyma daveti, el öpme ve çeyiz indirme daveti ve gezek yemekleridir. Bu davetlerde, davetin özelliğine göre, gelen misafirlere farklı yemek sunumları yapılmaktadır.
Türkiye’nin Yöresel Lezzetlerİl il Türkiye Yöresel Yemekleri dosyamızda Adana’dan Kilis’e, Adıyaman’dan İzmir’e tüm Türkiye’nin yöresel lezzetlerini imceleyebilir, yorum yazabilir ve tariflerinizi gönderebilirsiniz.
Kaynak: Afyonkarahisar Yöresel Lezzetleri, Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Yayınları,
Ankara 2018
Son Yazılar
Most Used Categories
- Güncel (14.778)
- www.gidahatti.com (1.503)
- www.tarimpusulasi.com (102)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (416)
- Manşet (116)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)