Atlar, tekrar karşılaştıklarında kızgın görünen insanlara karşı temkinli ve en son gülümsediğini gördükleri insanlara karşı daha olumlu tavır sergiliyor. Bilim insanları, atların insan yüz ifadelerini hatırlayabildiğini ve öfkeli bir yüz buruşturma bir atın o bireye karşı daha dikkatli olmasına neden olacağını iddia ediyor.
Atların duygusal ifadeleri kaydedebileceğini biliyoruz. Bu yüzden onların duygusal ifadeleri hatırlayıp hatırlayamayacakları araştırılıyor. Böylece bu anıları belirli bireylerle gelecekteki etkileşimlerine rehberlik etmek için gerçekten kullanabilecekler.
Çalışma ekibi kızgın bir insanın fotoğrafı gösterilen 11 atın gülümseyen bir insan resminin gösterildiği verileri analiz etti. Atlara iki dakika boyunca büyük bir fotoğrafı gösterildi. Üç ila altı saat sonra, fotoğrafta gördükleri tarafsız bir ifade takınan kişiyle yüz yüze getirildiler. İpuçları verme olasılığından kaçınmak için, kişi daha önce ata gösterilenin mutlu mu yoksa öfkeli bir fotoğrafı mı olduğunun farkında değildi.
Peki, araştırmanın sonuçları ne oldu?Araştırma, daha önce katılımcının kızgın bir fotoğrafı gösterilen atların, mutlu bir fotoğraf görenlere göre sol gözleriyle onları daha uzun süre izlediğini ortaya koyuyor. Bu önemli bir veriyi ortaya çıkarıyor. Çünkü sol gözden gelen bilgilerin, potansiyel tehditlerin ve tehlikelerin işlendiği beynin sağ yarımküresine gönderildiği ortaya çıkıyor. Buna karşılık mutlu fotoğrafı görenler, kızgın bir görüntü görenlere göre sağ gözleriyle kişiye daha uzun süre baktılar.
Ekip ayrıca, daha önce kızgın bir fotoğraf gösterilen atların yüz yüze görüşmeyi daha stresli bulduğunu, daha sık yalama ve çiğneme, kaşıma ve yeri koklama gibi “başa çıkma davranışları” sergilediğini buldu.
Hayvanların, insanların an be an ortaya koyduğu incelikli duygusal ifadeleri yakalaması gerçekten ilginçtir. Atlar duyguları sadece unutmamakla kalmıyorlar, o bilgiyi kullanıyorlar insanlarda gördükleri duygusal durumlar için bir hafızaları var ve bu bilgiyi kullanıyorlar.
Ekip, atların diğer türlerin ifadelerini de okuyup okuyabildiğinin veya doğuştan mı yoksa öğrenilmiş bir yetenek yoluyla özellikle insanlara ayarlanıp ayarlanmadığının net olmadığını belirtiyor.
Son Yazılar
- Ordu’da Üreticilere Desteklerle Tarımda Yeşil Devrim
- İhracattan geri dönen ürünlerin akıbeti belli oldu
- Çankırı Şehit Mehmet Ata Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bölge okulu oldu
- Samsun’da Jersey Projesi ile Süt Üretiminde Artış
- Konya Şeker, 2024-2025 Kampanya Döneminde Üreticilere 348 Milyon TL Patates Bedeli Ödeyecek
Most Used Categories
- Güncel (14.825)
- www.gidahatti.com (1.510)
- www.tarimpusulasi.com (103)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (438)
- Manşet (119)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)