Fındık fiyatları 15 Eylül 2022 ne kadar oldu? Bugün güncel fındık fiyatları kaç TL araştırmaları, başta Karadeniz’de olmak üzere, fındık alım satımı ile uğraşanlar tarafından hemen hemen her gün araştırıyor. İşte Fındık fiyatları 15 Eylül 2022 ve bugün fındık fiyatları kaç TL sorusunun yanıtı.
Serbest piyasa ekonomisi adı altında belirlenen fındık maliyetleri, arz talep dengesine göre şekil alır. Yeni fiyatlar üzerinden üretici, piyasada faaliyette bulunan fındık tüccarlarına veya TMO’ya fındıklarını satar. Bunun içerisinde günlük fındık maliyetleri büyük önem arz eder.
Aşağıdaki kısımda yer alan tabloda Akçakoca, Çarşamba, Düzce, Fatsa, Giresun, Kocaeli, Ordu, Sakarya, Samsun, Trabzon, Terme, Ünye, Zonguldak, TMO günlük fındık maliyetleri brüt olup, fındık ticareti yapanlar satın aldıkları fındıkların brüt fiyatından Stopaj %2 ve Borsa Tescil %01 – 02 dahil olmak üzere toplam %2,01 – 2,02 oranında kesinti yapmaktadırlar.
Bu fiyatlarla birlikte fındık tüccarlarının uyguladıkları fiyatlar ara sıra değişkenlik gösterebilir. Burada yer alan fındık maliyetleri hem karşılaştırma, hem de fiyat trendini göstermesi amacı ile vatandaşa da çok büyük bir katkıda bulunur.
Özellikle Karadeniz Bölgesi’nin en önemli ihracat ürünü olan fındık birçok bölgede oldukça fazla tüketiliyor. Bu sebeple fındık fiyatları da önemli bir konumda bulunuyor. İşte Sakarya, Çarşamba, Terme, Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun, Zonguldak ve diğer bölgelerdeki güncel fındık fiyatları.
Fındık fiyatları 15 Eylül 2022 * Fiyatlar ile ilgili tahmini seviyeler verilmektedir. Küçük değişiklikler olabilir.
Fındık ne zaman toplanır?Fındık Karedeniz Bölgesi’nin kıyı (sahil) kesiminde 1-10 Ağustos, orta kısımda 10-20 Ağustos, yüksek kısımlarda ise 20 Ağustos’tan sonra başlamaktadır.
Fındık hasat zamanı ne zaman?Fındık herkesin sevdiği ve çokça tükettiği bir yemiştir. Bu yemiş ülkemizin özellikle Karadeniz Bölgesi’nde çokça ekilen bir yemiştir. Bu yemiş insan vücudu için pek çok yarar sağlamaktadır. Fındığın pek çok çeşidi bulunmaktadır ve bunlardan bazıları erken bazıları ise geç olgunlaşmaktadır. Bu farklı çeşitlerin olgunlaşma zamanı farklı olduğundan toplama zamanları da farklı olmaktadır. Fındık Karedeniz Bölgesi’nin kıyı (sahil) kesiminde 1-10 Ağustos, orta kısımda 10-20 Ağustos, yüksek kısımlarda ise 20 Ağustos’tan sonra başlamaktadır.
Fındığın faydaları nelerdir ve fındık neye iyi gelir?Fındığın insan vücuduna faydaları saymakla bitmiyor. Hem sağlığa olan faydası hem de lezzeti insanlar tarafından oldukça tercih edilmesine neden oluyor. Peki, çiğ fındığın faydaları nelerdir? Fındık neye iyi gelir?
Çiğ fındık tüketimi hem tok tutma yönünden hem de sağlığa faydaları yönünden uzmanlar tarafından şiddetle öneriliyor. Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla iki kat fazla antioksidan içeriyor.
İşte fındığın faydaları1. Bağışıklık Sistemini GüçlendirirFındık yağı E vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinen E vitamini kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyerek anemi riskini azaltır. Doğru kan dolaşımı, ateş, soğuk algınlığı ve diğer hastalıkların oluşma riskini azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
2. Tokluk Hissi Verirİçerisinde bol miktarda bulundurduğu lif, protein ve yüksek yağ tokluk hissiyatı verir. Özellikle diyetisyenler listelerini hazırlamadan önce ara öğünlerde bir porsiyon ( 6-7 adet ) fındık önerirler. Aşırı yemeyi önlerken yüksek kalori alımına karşı vücudu korur. Ancak dikkat edilmelidir, gereğinden fazla fındık tüketimi, tam tersi etki yaparak kilo artışına yol açar.
3. Sinirleri SağlamlaştırırFındık, B6 vitamini açısından da zengin bir besindir. B6 vitamini; elektrik sinyallerinin hızını ve verimliliğini artıran ve sinir sisteminin düzgün şekilde çalışmasını sağlayan, sinirin kılıfı olan miyelinin yaratılması için gerekli bir vitamindir. Ayrıca sinir sistemimizin sağlıklı bir şekilde işlev gösterebilmesi için serotonin, melatonin ve epinefrin gibi hormonların salgılanması B6 vitamininin desteği ile gerçekleşir.
4. Beyin Sağlığını KorurFındık içerisinde proantosiyanidinler, kuersetin ve kaempferol gibi fitokimyasal maddeler bulunur. Bu proantosiyanidinler ‘flavonoidler’ olarak adlandırılan bir gruba aittir. Flavonoidler beyin sağlığını destekler. Ayrıca triptofan ve izolösin amino asitlerinden zengin olduğundan zihinsel ve psikolojik olarak kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar.
5. Diyabet Riskini AzaltırDiyabet hastaları günlük diyetlerine fındık eklediklerinde glukoz intoleransında iyileştirme görülmüştür. Fındık lifli bir besindir. Lif sadece sindirimi değil, aynı zamanda kan şekerini dengeleyerek diyabet riskini ortadan kaldırır.
6. Kolestrolü DüşürürFındık içerisinde kalp sağlığına faydalı yağlar bulunur. Örneğin Oleik asit sayesinde kötü kolesterol (LDL) seviyesinin düşürülmesine yardımcı olurken, vücutta iyi kolesterolün (HDL) seviyesinin yükseltmesine fayda sağlar. Düzenli fındık tüketimi kolestrolü yüzde 27 oranında düşürüyor. Bilimsel çalışmalar, düzenli olarak fındık tüketen kişilerin kalp krizinden dolayı ölüm riskini oldukça azalttığını gösteriyor.
7. Kansere Karşı KorurFındık güçlü bir antioksidandır. Sadece vücuttaki hücreleri yenilemez, DNA’sı bozuk ve tümörlü hücreleri azaltarak kanser riskini azaltır. Fındıkta bulunan bir bileşik olan beta-sitosterol meme ve prostat kanseri riskinide azaltmaktadır.
8. Kabızlığı ÖnlerFındık iyi bir lif kaynağıdır. Sindirim daha iyi çalışabilmesi için lif kaynaklarına ihtiyaç vardır. Alınan lif kaynakları sayesinde mide içerisinde öğütme daha kolay bir şekilde gerçekleşir. Sindirim sisteminin daha iyi çalışması neticesinde ishal ve kabızlık gibi sorunlardan kurtulmak mümkündür. Sindirim sistemin doğru şekilde çalışması kanser gibi riskleri azaltır.
9. Kasları GüçlendirirFındık bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum, vücuda giren ve çıkan kalsiyum miktarının düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Doğru miktarda kalsiyum kas kasılmalarını oluşturur ve kasların ihtiyaç duyulmadığında dinlenmelerine izin verir. Magnezyum, bu sayede kas gerginliğini azaltır ve kas yorgunluğunu, spazmı, kramp ve ağrıları önlemek için mücadele eder. Yüksek magnezyum seviyeleri aynı zamanda kas gücünü artırmaya yardımcı olur.
Magnezyum aynı zamanda kalp kaslarına da iyi gelir. Kalp ritminin bozulmasını engeller.
100 gr fındıkta 229 mg magnezyum bulunur.
10. Yaşlanmayı EngellerFındıkta bulunan antioksidanlar, cildinize zarar verebilecek serbest radikallerle mücadele ederek, cildin daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
UVA/ UVB ışınlarının neden olduğu deri kanserinden cildi koruyor. Antioksidanlarla birlikte flavanoidler cilt hücrelerinin rejenerasyonunu uyarır. E vitamininin de desteğiyle ölü hücreleri ortadan kaldırarak daha sağlıklı ve daha genç görünümlü bir cilt sağlar.
Son Yazılar
- Bakan Yumaklı: ‘Sözleşmeli üretim modelini savunuyoruz’
- Gevaş’ta ‘olmaz’ denilen fındığın hasadına başlandı
- Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Kimyasal İlaç Kullanımını Azaltmak İçin Mücadele Desteğini Artırdı
- Kırklareli’nde Aronya Hasat Şenliği Düzenlendi
- Tarım Bakanlığı, uzun vadeli destek sistemini duyurdu
Most Used Categories
- Güncel (14.759)
- www.gidahatti.com (1.503)
- www.tarimpusulasi.com (102)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (408)
- Manşet (115)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)