Güncel, www.gidahatti.com

Geç saatte yemek yemenin zararı ne?

Şişmanlık ya da diğer adıyla obezite birçok kronik hastalığın nedeni olarak görülüyor. Bu hastalıklar arasında diyabet ve kanser de yer alıyor. Yapılan son araştırma obezitenin olası nedenlerinden birine daha ışık tutuyor.
Beslenme uzmanları genellikle gece atıştırmalarına karşı olsa da bu konuda yeterli çalışma bulunmuyor. Brigham Kadın Hastanesi tarafından yürütülen bir çalışma bu açığı kapatıyor.
Obeziteye etki eden üç faktör olarak kalori alımının düzenlenmesi, yakılan kalori miktarı ve yağ dokusundaki moleküler değişimler sayılıyor. Yapılan araştırma, beslenme saatinin bu faktörler üzerinde ciddi etkileri olduğunu gösteriyor.
Geç yemek yiyenler erkencilere göre daha kolay acıkıyorCell Metabolism dergisinde yayınlanan araştırma fazla kilolu ve şişman 16 denek üzerinde gerçekleştirildi. Katılımcılar deneyin 2-3 hafta öncesinden belirli saatlerde uyuyup uyandıkları bir düzene girdiler. Deneye 3 gün kala ise evlerinde belirli bir yemek saati düzenine başladılar.
Bu şekilde deneye hazırlanan katılımcıların önce erken saatte yemeğe verdikleri tepki izlendi. Daha sonra ise ilkine göre 4 saat daha geç yemek verilen bir protokole geçildi. Deneklerden gün içinde kan numuneleri alındı, vücut sıcaklıkları ve enerji harcamaları izlendi. Bunun yanında biyopsi yoluyla yağ dokularından da örnekler alınarak genetik değişikliklere bakıldı.
Sonuçlar geç yemek yemenin açlık ve bunu düzenleyen leptin ve grelin hormonları üzerinde ciddi etkileri olduğunu ortaya koydu. Özellikle tokluk hissini sağlayan leptin hormonunun geç yemek yiyenlerde gün içerisinde daha düşük kaldığı tespit edildi.
Geç yemek yiyenler aldıkları kaloriyi daha yavaş yakıyorBunun yanında, geç yemek yiyen deneklerin aldıkları kaloriyi de daha yavaş yaktıkları, yağ dokularında ise kilo almaya neden olan değişikliklerin ortaya çıktığı görüldü. Bu bulgular, geç yemek yemek ile obezite riskinin artışı arasındaki ilişkinin altında yatan fizyolojik ve moleküler mekanizmaları gözler önüne serdi.
Araştırmacılar çalışmada alınan kalori miktarı, fiziksel aktivite, uyku durumu, ışığa maruz kalma gibi faktörlerin sonuçlara etki etmemeleri açısından kontrol edildiğini belirtti. Bilim insanları bir sonraki adım olarak beslenme ve uyku saatlerinin vücudun enerji dengesi üzerindeki etkilerini incelemeyi planlıyor. 

Read More