Uykunun sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri ve bir ihtiyaç olduğu net bir şekilde biliniyor. Peki doğru şekilde mi uyuyoruz? Bilimsel araştırmalar uyku pozisyonları hakkında ne diyor?
Birçok insan yana doğru yatarak uyur. Sırt üstü yatan kişiler genelde uyku veya nefes alma güçlüğü çekenlerdir. Çoğu zaman da uyurken sık sık hareket ederiz.
Bir çalışmada, katılımcıların uyku süresinin %54’ünü yan, %37’sini sırt üstü, %7’sini ise yüz üstü yatarak harcadığı belirlendi. Bununla birlikte erkeklerin daha çok pozisyon değiştirdiği belirlendi.
Gece uyurken hareket etmek kötü bir şey değil, aksine vücut için faydalıdır. Uyurken vücudunuz oluşan herhangi bir ağrı veya rahatsızlığı takip ederek vücudun pozisyonunu buna göre değiştirir. Günlük hayatta yatak yaralarıyla pek karşılaşmama sebebimiz budur.
Eşiniz veya evcil hayvanınızın çok fazla yeri işgal etmesi sebebiyle hareket edemediğinizi düşünüyorsanız, yataktaki tarafları değiştirmeyi veya daha büyük bir yatak almayı değerlendirebilirsiniz. Üzerinizi örterken de çok sıkmayın, kendinize hareket edebilecek alan bırakın.
İdeal uyku pozisyonunu tanımlayan bir bilimsel araştırma yok!Burada kilit nokta, rahat olmak. Mevcut literatürün tarandığı sistematik bir derlemeye göre “ideal uyku pozisyonu” için somut kanıtlar sunan kaliteli bir araştırma henüz yok. Yaşınız, kilonuz, içinde bulunduğunuz çevre, egzersiz ve faaliyet durumunuz, hamile olup olmamanız, hangi uyku pozisyonunun sizin için ideal olduğunu belirleyecektir.
İdeal olarak deliksiz bir uyku çekmemizi sağlayacak, sabah uyandığımızda ağrı hissetmeyeceğimiz bir pozisyonu herkes bulabilir.
Bir araştırmada, omurganın döndüğü pozisyonda uyuyan insanların sabahları daha çok ağrı hissettiği belirlendi. Yan yatıştaki bazı pozisyonların omurgaya yük getirebilecek olması bir yana, genel olarak yana doğru yatmanın diğer seçeneklerden daha iyi olduğu görülmektedir.
Rahat bir uyku çekmek için neler yapabilirsiniz?Odayı, normale göre biraz daha serin hale getirebilirsiniz. İdeal uyku sıcaklığı 15-19°C aralığında, 18.3°C’dir. Daha yüksek sıcaklıklar uykuyu etkileyebilmektedir.
Odada biraz hava akışı olmasını sağlayın. Temiz havanın yanında biriken sıcaklığın da uzaklaşmasını, ortamın daha serin olmasını sağlayacaktır.
Çayda ve kahvede bulunan kafein ve tütün ürünlerinde bulunan nikotin gibi uyarıcı maddele, uyku kalitesini olumsuz etkilemektedir. Son olarak yatağa gitmeden önce mutlaka tuvalete girin, dolu bir idrar torbasıyla uykuya dalmayın. Gece tuvalete kalkmak uykuyu ciddi şekilde etkilemektedir.
Son Yazılar
Most Used Categories
- Güncel (14.856)
- www.gidahatti.com (1.518)
- www.tarimpusulasi.com (105)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (456)
- Manşet (122)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)