Yeniden programlanan kök hücrelerin hasta organları iyileştirip iyileştirmeyeceği konusunda yapılan çalışmalar olumlu sonuçlar ortaya koyuyor. Araştırmalar bu konuya ciddi bir kaynak ayırmış olan Japonya’da yoğunlaşıyor.
Çoklu potansiyele sahip uyarılmış kök hücreler, genellikle deriden alınmış yetişkin hücrelerin embriyo hücresi benzeri bir duruma gelecek şekilde yeniden programlanmış hücrelere verilen isim. Bu hücreler uygun uyaranlarla istenilen herhangi bir hücreye dönüşebiliyor.
Nature dergisinin haberine göre bu yılın Ocak ayında yayınlanmış bir çalışmada yeniden programlanmış hücrelerden üretilen kalp kas hücrelerinin nakli sonucunda kalp fonksiyonlarında iyileşme görüldü. Nisan ayındaki bir çalışmada ise yeniden programlanmış kök hücrelerden elde edilen kornea hücrelerinin hasta kornealarda iyileşmeye yardımcı olduğu ortaya koyuldu.
Çoklu potansiyele sahip uyarılmış kök hücrelerÇoklu potansiyele sahip uyarılmış kök hücreler kullanılarak yapılan tedavi deneyleri umut vadeden sonuçlar veriyor. Japonya’dan gelen bu haberlerin başka ülkelerdeki çalışmaların önünü açtığı, yeni tedavilerin ortaya koyulması ihtimalini güçlendirdiği dile getiriliyor.
Söz konusu hücrelerin nasıl üretilebileceğine dair teknik Kyoto Üniversitesi’nden Shinya Yamanaka tarafından geliştirildi. Yamanaka’nın 2006’da Nobel ödülü alması ile bu konudaki çalışmalar hızlandı, 2013’te ise Japon Hükümeti bu araştırmalara bugünün parası ile 800 milyon doların üzerinde bir bütçe ayırdığını duyurdu.
Kökeni Japonya olduğu için burada yeşeren çalışmalarda çok tatmin edici sonuçlara ulaşıldı. Her ne kadar çalışmaların boyutu küçük olsa da, başka ülkelerdeki araştırmacılara cesaret verdi. Özellikle kornea tedavisi ile kaybolan görme yetisinin iyileştirilmesi ve kalp kası tedavisi ile kalp fonksiyonlarının hastaya geri kazandırılması çığır açıcı gelişmeler olarak tanımlanıyor.
Bilim insanları temkinli, Japon Hükümeti umutluHücrelerin nakledildiği yerlerde tümör ya da normalin dışında oluşumlar ortaya çıkmaması iyi bir sonuç olarak görülse de bilim insanları konuya temkinli yaklaşıyor. Olumlu sonuçların başka faktörlere de bağlı olabileceği dile getirilirken tedavinin maliyeti halen çok yüksek kalıyor. Bunun için sanayinin desteği gerekiyor.
Japon Hükümetinin 2013’te belirledi bütçenin süresi gelecek yıl sona eriyor. Bu zamana kadar elde edilen sonuçlar tedavinin başarılı olduğuna güçlü bir kanıt olarak sayılırsa devletten hızla onay alınabileceği ve uygulamanın ilk olarak Japonya’da hastalarla buluşabileceği de söyleniyor.
Japonya’daki kök hücre çalışmalarında umut veren sonuçlar
