Yaz aylarının vazgeçilmezi olan kavunun insan sağlığına faydaları oldukça merak konusu. Gün içerisinde aşırı terlemeden dolayı vücumuzun kaybettiği su oranının bir kısmını kavun karşılıyor. Peki, Kavunun faydaları ve zararları nelerdir? İşte merak edilen bütün bilgiler.
KAVUNUN FAYDALARI NELERDİR?İşte kavunun faydaları;
Kavun akciğer için çok faydalı bir meyvedir. Akciğerde virüslerin uzun süre kalmasını engeller. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir etkisi bulunmaktadır.Karotenoid maddesi içeriği ile kanseri engelleyici özelliği bulunur.Kan pıhtılaşmasını engeller. Kan basıncını dengelemeye yardımcı olur.Hücreleri yeniler ve cildin daha nemli, parlak görünmesini sağlar.Kalp ritim sağlığına iyi gelir. Böbrek hastalarının tüketmesi önerilir.B vitamini içeriği sayesinde enerji verici özelliği vardır.Folik asit içeriği bulunan kavun saç dökülmesinde engelleyici bir rol oynar.Göz sağlığı için faydalıdır.Göz altı morluklarının azalmasına yardımcı olur.Regl düzensizliklerinin önüne geçebilir.Kabızlığı engeller.Cinsel isteğin artmasına katkı sunar.Karaciğer sağlığına iyi gelir.Bağırsak sağlığı için faydalıdır.KAVUNUN ZARARLARI NELERDİR?Kavunun insan sağlığına olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak kavunu fazla tüketmek istenmeyen durumlar doğurabilir1. Kavunda şeker oranı yüksektir. Bu da şeker sorunu olan kişilerin şekerinin yükselmesine neden olur. Bu yüzden diyabet hastalarının da kavun tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir.
KAVUN HANGİ MEVSİMDE YETİŞİYOR?Kavun yaz mevsiminde sık tüketilen bir meyvedir. Türkiye’de en fazla Ege bölgesinde yetiştirilen kavun Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de yetiştiriliyor. Yaz aylarında soğuk bir şekilde tüketilen kavunun hasadı ise mayıs ayında yapılır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında da kavunun hasadı devam edebilir.
KAVUN İDRAR SÖKTÜRÜR MÜ?İdrar problemi yaşayan kişiler için önemli sorunların başında yer alır. Kişilerin günlük hayatlarını oldukça olumsuz etkileyen bu durumun giderilmesi için tıbbi bir destek almak istemeyenler ise doğal besinler ile sorunlarına çare arar. Kavun da idrar problemleri için tüketilmesi önerilen meyvelerdendir. İdrar sökücü özelliği bulunan kavunun mevsiminde bol bol tüketilmesi önerilmektedir.
HAMİLELİKTE KAVUN TÜKETMEK ZARARLI MI?Hamile kadınlar hamilelik döneminde tükettikleri her besine oldukça dikkat eder. Yedikleri besinler karnındaki bebeklerin sağlıklı gelişimine de katkı sağladığı için besinlerin içeriği onlar için çok önemlidir. Yaz aylarında hamilelik dönemini yaşayan kadınlar bu yüzden kavun tüketirken faydalarını ve zararlarını araştırmaktadır. Kavun meyvesi hamileler için oldukça faydalı bir besindir. Kavun hamileliğin ilk aylarında tüketilir ise meydana gelen mide bulantıları azalacaktır. Bunun yanı sora kavunun yüzde 90’ı su içerir. Bu da yaz aylarında vücudun kaybedilen su dengesini korumasına yardımcı olur.
Son Yazılar
Most Used Categories
- Güncel (14.778)
- www.gidahatti.com (1.503)
- www.tarimpusulasi.com (102)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (416)
- Manşet (116)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)