Eski kiracısını evden çıkarmak için noter tahliye ihtarnamesi gönderen ev sahiplerine kötü bir haber geldi. Kızım ya da oğlum veya bir yakınım gelecek denilerek gönderilen ihtarnamelerin geçerliliği konusunda hukukçular ve emlakçılar yorumda bulundu. Mahkeme kararı ile tahliye gerekçesi ispatlanmadığı müddetçe bu ihtarnameler geçersiz kabul ediliyor.
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ihtarnameler için kiracıların nasıl bir davranış sergilemesi gerektiği konusunda bilgi paylaştı.
Mahkeme kararı ile tahliye yapılabilir mi?Dünya gazetesinden Leyla İlhan’ın duyurduğu haberde ev sahibinin gerçekten oğluna, kızına, annesi, babası ve kardeşine vermesi halinde ev sahibinin kiracıyı tahliye etme hakkı olduğunu belirten Aşa, aynı zamanda geçerli sebepleri de ispatlaması için dava açması, dava sonucunda mahkeme tahliye ederse ancak tahliye edebileceğine dikkat çekti.
Aşa, “Bunun dışındaki tahliye için haklı bir sebep olmaksızın talep edilen tahliyelerde 10 yılı tamamlamış olmaları lazım. Dolayısıyla bu durumlarda noterden yapılan tahliyelerin de bir geçerliliği yok” diye konuştu.
“İhtarname bilgileri sahte olmamalı”Mono Hukuk Kurucusu Avukat Hanife Emine Kara da, konutunu kiraya veren veya mal sahibi olup olmadığına bakmaksızın tüm bireylerin notere gidip kiracıya ihtarname gönderme olanağı olduğunu belirtti. Kara, “Ancak önemli olan husus, ihtarnamede belirtilen iddiaların gerçeği yansıtıp yansıtmadığıdır” dedi.
“Çok eskilerden beri bilinen ve hepimizin dimağına yerleşen ‘Almanya’dan oğlum gelecek, evi boşalt’ tabirinin hukukumuzda bir karşılığının bulunduğu doğrudur” diyen Kara şöyle devam etti: “Gereksinim nedeniyle kira sözleşmesinin sona ermesi Türk Borçlar Kanunu’nun 350. maddesinde düzenlenmiştir. Kiraya veren, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu (oğlu/kızı), üstsoyu (annesi/ babası) veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, fesih bildirim sürelerine uyarak dava açmak suretiyle kira sözleşmesini sona erdirebilir.”Hangi durumda ihtar gönderilir?Hangi durumlarda ihtarname gönderileceği konusunda bilgi verildi. Avukat Hanife Emine Kara konuya ilişkin şu sözleri sarf etti:
“Kiraya veren, kiracının kira borcunu gününde ödemeyerek kiraları aksatması, beş yıldan uzun süreli ve beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedelinin artırılması, kira sözleşmesindeki 10 yıllık uzama süresinin dolması, kiralanana kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için gereksinimi olması ve benzeri sebeplerle ihtarname gönderebilir” bilgisini verdi.“Gerçek değil ise ev sahibine tazminat cezası”Kiraya verenin herhangi bir sebep ile kira sözleşmesini sona erdirmesine rağmen, esasen böyle bir gereksinimi olmaması ve kiralananı yeniden üçüncü kişilere kiralaması halinde eski kiracının tazminat hakkı bulunduğunu vurgulayan Hanife Emine Kara şu ifadeleri kullandı:
“Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz. Buna yeniden kiralama yasağı denir” açıklamasını yaptı.
Son Yazılar
Most Used Categories
- Güncel (14.856)
- www.gidahatti.com (1.518)
- www.tarimpusulasi.com (105)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (456)
- Manşet (122)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)