Güncel, www.gidahatti.com

Kontakt lenslerde büyük tehlike! Kornea nakli gerekebilir!

Göz alanında uzman Amerikan Tıp Dergisi ‘Oftalmoloji’de yayınlanan çalışmada, ‘lenslerin yeniden kullanılması’, ‘gece veya duşta takılması’ dahil olmak üzere ‘Acanthamoeba keratit’ (AK) riskini artıran durumlar belirlendi.
‘Acanthamoeba keratitis’ kalıcı görme kaybına veya körlüğe neden olabilen nadir fakat ciddi bir enfeksiyon. Acanthamoeba; suda, toprakta ve kanalizasyon sistemlerinde yaygın biçimde bulunan küçük tek hücreli canlılara verilen isim. Bu küçük parazitler korneaya (gözün berrak ön yüzeyi) saldırınca ortaya çıkan enfeksiyona Acanthamoeba keratitis deniyor.
“Görme seviyesi yüzde 25’in altına düşebilir”AK (Acanthamoeba keratit) kist oluşturan bir mikroorganizma olan Acanthamoeba’nın yarattığı enfeksiyon nedeniyle gözün ön yüzeyi olan korneanın ağrılı ve iltihaplı hale gelmesine neden oluyor. Ciddi şekilde etkilenen hastaların görme seviyesi yüzde 25’in altına düşebiliyor veya hastalar tamamen körleşebiliyor. Etkilenen kişilerin yaklaşık yüzde 25’i hastalığı tedavi etmek veya görme yetisini geri kazanmak için kornea nakline ihtiyaç duyuyor.
Uyurken ve duş alırken takmak çok tehlikeliYeniden kullanılabilir yumuşak kontakt lens takan kişiler için, günlük tek kullanımlık lens kullanan kişilere kıyasla AK gelişme ihtimali 3,8 kat daha fazla çıktı. Lensle duş almak AK olasılığını 3,3 kat, gece lens takmak ise 3,9 kat artırdı.
Kontakt lens kullananların deniz, havuz ve duş gibi alanlarda suyla temasa çok dikkat etmesi gerektiğini belirten Profesör Dart ‘özellikle birçok kişinin lenslerini bir sağlık uzmanıyla konuşmadan çevrimiçi satın alabildiği göz önüne alındığında’, her lens kutusunun üzerinde mutlaka ‘suyla temas ettirmeyin’ etiketi gibi basit bir uyarının bile göz sağlığımız için önemli olduğunu söyledi.

Read More