İhracatçılar, tüm semavi dinlerde kutsal meyve olarak tanımlanan, Noel sofralarının vazgeçilmezi, Cennet meyvesi kuru incir ihracatında ilk gemi tarihini belirlemek için Ege İhracatçı Birlikleri’nde buluştu.
İlk ihraç tarihi olarak belirlenen 7 Ekim 2022, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin uygun görüşü ve Ticaret Bakanlığı’nın onayı halinde kesinlik kazanacak.
Toplantıda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, kuru incir ihracatında AB ve ABD’nin öne çıktığını, 2021/22 sezonunda 64 bin ton kuru incir ihracatı karşılığında, Türkiye’ye 241 milyon dolar kazandırdıkları bilgisini paylaştı.
“Kuru incir Türkiye’nin bir prestij ürünü”En büyük ihraç pazarları AB’nin ortaya koyduğu AB Yeşil Mutabakatı kapsamında gerçekleşen organik tarım, gıda güvenliği, sürdürülebilirlik, iyi tarım uygulamalarının öncelikli alanları olduğunu vurgulayan Işık, şunları söyledi:
“Ege İhracatçı Birlikleri olarak diğer kurumlarla, üniversitelerle, araştırma enstitüleriyle, incir araştırma enstitüsü, Tarım İl ve İlçe teşkilatları, borsalar, ziraat odaları, ticaret odaları gibi kurumlarla yaptığımız ortak çalışmalarla çiftçiden başlayıp rafa kadar uzanan tedarik zincirinde sürdürülebilirliği sağlamak için çalışıyoruz. Kuru incir Türkiye’nin bir prestij ürünü. Sadece bu topraklarda sarılop çeşidi incir yetişiyor ve dünyaya gönderiliyor. Biz bu sağlıklı ürünü, bütün dünyaya sağlıklı bir şekilde yedirmek için sürdürülebilirlik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yeni sezonun tüm üretici ve ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum.Kuru incirde 2022/23 sezonunda verim ve kalitenin yüksek olmasını bekliyoruz. Kuru incirin dünyadaki imajının korunması için Aflatoksin ve Okratoksin oluşumunun önlenmesi için ürünlerin toplama, nakliye ve işlemesinde çok özen göstermemiz gerekiyor. Bu hususlara dikkat ettiğimiz takdirde başarılı bir sezon geçireceğimize inanıyoruz. 2022/23 sezonu için hedefimiz 70 bin ton ihracat yapmak.”“Her gün iki kuru incir tüketelim” çağrısı!Kuru inciri “kuru meyvelerin kraliçesi” olarak tanımlayan Birlik Başkanı Işık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı gıdalar kategorisinde değerlendirilen kuru incirin vatandaşlarımız tarafından da daha fazla tüketilmesi için çaba göstereceklerini, özellikle çocukların ve gençlerin kuru incir tüketim alışkanlığı kazanmasını hedeflediklerini kaydetti.
“Kuru incir yüksek oranda lif içerdiği için uzun süre tokluk hissi verir. Böylece kilo vermeye yardımcı olur. Vücudun sindirim sistemlerinin daha sağlıklı çalışmasını sağlar, kalsiyum içerdiği için kemik sağlığını destekler ve diş sağlığını olumlu etkiler. Cildi besleyip parlaklık verdiği gibi saçları güçlendirir. Kan basıncını dengelediği gibi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür. Türkiye’de en uzun ve sağlıklı yaşayan insanların kuru incir üretiminin ve tüketiminin yoğun olduğu yörelerimizde olması bir tesadüf değil. Türkiye’de yıllık 5-6 bin ton seviyesinde olan kuru incir tüketimimizi iki katına çıkarmak için çalışacağız. Herkese günlük 2 tane kuru incir tüketmelerini tavsiye ediyoruz.”Toplantının Divan Başkanlığı yapan Ziya Aksüt ise; kuru incir ile ilgili EİB’in koordinasyonunda, incir üreticileri ve ihracatçılarının yapmış olduğu çalışmalar sayesinde kuru incirin değer kazandığının altını çizdi, üreticiler ve ihracatçıların ortak hareket ederek kuru incirin değerini korumaları çağrısında bulundu.
Son Yazılar
Most Used Categories
- Güncel (14.778)
- www.gidahatti.com (1.503)
- www.tarimpusulasi.com (102)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (416)
- Manşet (116)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)