Egzama için probiyotikler gerçekten işe yarıyor mu? Bu amaçla kullanımları araştırılmaya devam ediyor. Ancak önce egzamanın ne olduğunu anlamak gerekiyor.
Atopik dermatit olarak da bilinen egzama, yetişkinlerin %7-11’ini etkilediği düşünülen yaygın bir inflamatuar cilt rahatsızlığı olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle kuru, kaşıntılı bir cilt olarak kendini gösterir. Ancak aynı zamanda kızarıklıklara, kabarcıklara ve cilt enfeksiyonlarına da neden olabilir.
Egzamanın tedavisi bulunmıyor. Ancak semptomları hafifletmenin yolları var. Günlük banyo ve nemlendirme sıklığını arttırmak size yardımcı olabilir. Ama tetikleyicilerden biri su ise aşırı maruz kalmaktan kaçının.
Gliserin ve hyaluronik asit gibi nemlendiricilerin yanı sıra skualen, seramidler ve yağ asitleri ve alkoller gibi yumuşatıcılar içeren nemlendiriciler de yardımcı olabilir.
Peki ya probiyotikler? Çalışmalar, egzamalı kişilerde cilt mikrobiyomunun genellikle bazı iyi bakterilerden yoksun olduğunu gösteriyor. Bu nedenle topikal probiyotikler potansiyel bir tedavi olarak öneriliyor. Ancak başarılarını destekleyecek herhangi bir kanıt var mı? Detaylara bakalım!
Cilt bariyeri bozulduğundan geçirgenlik artar.Geçirgenlik arttığında iltihaplanma ve kaşıntı riski artar. Bu durumda derideki yerleşik bakterilerin oranının değiştiğini gösterir. Eğer bakteri popülasyonu değişirse bağışıklık sistemi aşırı çalışabilir.
Ulusal Egzama Derneği, egzama, genler ve çevresel tetikleyiciler arasındaki etkileşimi de inceliyor. Ebeveynlerinizden birinde veya her ikisinde egzama olgusu varsa sizin de egzama gelişme olasılığınız artar.
Vücudumuzdaki bakteriler bize özgü: Deneysel ve Terapötik Tıbba göre hiçbir iki insan aynı bağırsak mikrobiyomuna sahip değildir Benzer şekilde, cildimizde farklı bakteri türleri bulunuyor. Yediğimiz veya topikal olarak uyguladığımız şeyler cilt mikrobiyomunu etkileyebilir.
Bu konuda uzun yıllardır araştırma yapan Dr Johnson “Cilt bariyeri ve mikrobiyom değiştiği için probiyotikler atopik dermatite yardımcı olmalıdır” diyor. “Cilt bariyeri ve mikrobiyomu normalleşirse semptomlar da azalır” diye ekliyor.
Probiyotikler egzamaya iyi geliyor!
