Psikobiyotikler, bağırsak mikrobiyomumuzla etkileşimleri nedeniyle zihinsel durumumuz üzerinde etkisi olan probiyotikler ve prebiyotiklerdir. Bu etkileşim, bağırsak-beyin ekseni olarak bilinir ve depresyon, anksiyete ve bunama gibi beyni ilgilendiren durumların yönetiminde büyüyen bir araştırma alanıdır.
İrritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim koşulları genellikle depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık koşullarıyla birlikte bulunur, ancak IBS ile anksiyete arasındaki bağlantı tam olarak nedir? Artı, bağırsak sağlığında bir iyileşme olursa, zihinsel sağlık koşullarında ilişkili bir iyileşmeye yol açar mı?
Son yıllarda araştırmacılar bağırsak-beyin ekseninin öneminin farkına vardılar. Bağırsak ve beyin birbiriyle bu şekilde iletişim kuruyor. Beynin bilişsel ve duygusal merkezlerinin bağırsakla yakından bağlantılı olduğunu fark ettiler.
Öyle ki düşünceler ve duygular bağırsak reflekslerini, bağırsakların geçirgenliğini, bağırsak bağışıklık tepkilerini ve bağırsak duvarındaki hormonal sinyalleri doğrudan etkiliyor. Artık bu ilişkinin çift yönlü olduğunu biliyoruz. Yani bağırsak sağlığının zihinsel işleyişi de etkilediği anlamına geliyor.
Araştırmacılar muhtemelen psikobiyotiklerin anti-inflamatuar özellikleri veya birçok zihinsel sağlık durumu ile ilişkili olan hipotalamik-hipofiz-adrenal eksen aktivitesini azaltma yetenekleri nedeniyle IBS, depresyon ve kronik yorgunluk sendromu tedavisinde umut verdiğini buldu.
Psikobiyotiklerin geleceğiYapılan yeni bir inceleme depresyonlu hastaları fermente gıdalar açısından zengin, bitki bazlı çeşitli bir diyet yemeye teşvik etmenin, böyle bir diyetin bağırsak mikrobiyotası üzerindeki etkisinden dolayı yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Diyet yoluyla ve belki de antidepresanlara bu kadar fazla güvenmeye gerek kalmadan birçok zihinsel sağlık durumunu potansiyel olarak önleyebileceğimiz veya iyileştirebileceğimiz gerçeği, heyecan verici bir olasılık.
Belirli koşullara ve bunların tam etki mekanizmasına fayda sağlayabilecek belirli bakteri suşlarını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Probiyotiklerin ve prebiyotiklerin bir dizi tıbbi duruma nasıl fayda sağlayabileceğini ve cilt, ağız ve vajina dahil olmak üzere vücudun farklı kısımlarını nasıl etkileyebileceğini anlamamız gerekiyor.
Son Yazılar
- Ordu’da Üreticilere Desteklerle Tarımda Yeşil Devrim
- İhracattan geri dönen ürünlerin akıbeti belli oldu
- Çankırı Şehit Mehmet Ata Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bölge okulu oldu
- Samsun’da Jersey Projesi ile Süt Üretiminde Artış
- Konya Şeker, 2024-2025 Kampanya Döneminde Üreticilere 348 Milyon TL Patates Bedeli Ödeyecek
Most Used Categories
- Güncel (14.825)
- www.gidahatti.com (1.510)
- www.tarimpusulasi.com (103)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (438)
- Manşet (119)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)