UK Biobank, kişilerin genetiği, sağlığı ve yaşam tarzına ilişkin kayıtların yer aldığı büyük ölçekti bir veri tabanı. Veritabanından bu araştırma için ortalama yaşı 58 olan 449.563 kişiye ilişkin, 12.5 yıla denk sağlık ve beslenme verileri alındı.
Verisi alınan kişiler günlük kahve tüketimine göre gruplara ayrıldı. Toplamda 100.000 kişi kahve içmediğini belirtti.
Avustralya’daki Baker Heart Diyabet Enstitüsü’nde elektrofizyoloji uzmanı olan Peter Kistler ve ekibi, çalışma dönemi boyunca, kahve tüketen ve tüketmeyen kişilerin verisi kişilerin kalp hastalığı ve herhangibir sebebe bağlı ölüm verilerini kıyasladı.
Günde 2-3 bardak kahve içenler daha uzun yaşıyor!Yapılan analizde hazır (granül), çekirdek (çekirdeklerin öğütülmesiyle yapılan Türk kahvesi, filtre kahve, espresso vb.) ve kafeinsiz kahve tüketmenin daha düşük ölüm riskiyle ilişkili olduğu belirlendi. Günde 2 veya 3 bardak kahve içenlerin uzun yaşama ihtimalinin hiç kahve içmeyenlere kıyasla daha yüksek olduğu görüldü.
Araştırma ekibinin başındaki Kistler, “Bu büyük gözlemsel araştırmada; çekirdek, granül ve kafeinsiz kahvenin kalp damar hastalığı görülme sıklığı ile kalp damar hastalığı veya diğer sebeplere bağlı ölüm oranının düşmesiyle denk oranda ilişkili olduğu görüldü. Sonuçlar; makul miktarda çekirdek, granül ve kafeinsiz kahve tüketiminin sağlıklı bir yaşam tarzına dahil edilebileceğini gösteriyor” diye konuştu.
Sonuçları European Journal of Preventive Cardiology dergisinde yayınlanan araştırma, kahve içmenin doğrudan ömrü uzatan bir etkisini gösteren bir keşif yapmamış olsa da daha detaylı araştırmaların önünü açacak.
Dev araştırma: Kahve içenler daha uzun yaşıyor!
