Sakatat sevenlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biri de kuşkusuz İşkembe Dolması. Özellikle Adana Yöresel Yemekleri içinde Şırdan Dolması, Mumbar Dolması kadar ayrıcalıklı ve özel bir yeri var Adana Usulü İşkembe Dolması tarifinin.
İşte denemek isteyenler için Adana Usulü İşkembe Dolması için gerekli malzemeler, tarifi ve püf noktaları.
Adana Usulü İşkembe Dolması için gereken malzemeler
2 adet işkembe 250 g kıymaYarım kilo pirinçYarım kilo soğan1 yemek kaşığı biber salçası1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı karabiberİşkembe nasıl temizlenir?İşkembe temizliği biraz zor ve zahmetlidir. Ama sonunda yaşayacağınız lezzet şöleni bu zahmete katlanmanıza değer olacaktır.
İşkembeleri temizlemek için; İçi temizlenmiş işkembelerin önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkayın. İyice temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletip, yeniden yıkayın.
Adana usulü İşkembe Dolması Nasıl Yapılır?Soğanlar küçük küçük doğrayın. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler ekleyerek karıştırın.
İşkembeleri, peçeteden biraz daha küçük karelere şeklinde kesin.
Her birinin içine hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı kadar koyun. Bohça şekline getirip, yorgan iğnesi ve ipliği ile dikin.
Bütün işkembeler doldurulduktan sonra tencereye yerleştirin. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 40-60 dakika pişirilin.
Bol kimyon ve ve tercihen acı pul biberle servis etmenizi şiddetle öneririz.
Adana’da Tarım ve Gıda ÜretimiAdana’nın toplam 1.403.000 ha yüzölçümünün %38’i tarım alanı, %41’i orman, %4 ‘ü çayır mera alanı, %17’si iskan su yüzeyi sanayi alanıdır.
Adana’da 539.000 hektarlık tarım alanının%79’u tarla arazisi,%14’ü meyve alanı,%7’si sebze arazisidir.Seyhan, Ceyhan ve Berdan nehirleri sayesinde ülke ortalamasının üzerinde verim ile çok farklı ürünler yetiştirilebilmektedir.
Bu kadar verimli ve bereketli topraklar kuşkusuz Adana Mutfak Kültürü’nü zenginleştirmiş, Adana Yöresel Yemeklerini benzersiz kılmıştır.
Adana’da yetişen tarım ürünleriAdana ili;1.4 milyon ton Narenciye üretimi ile Türkiye üretimin %28’ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.1 milyon ton Karpuz üretimi ile Türkiye’deki karpuz üretiminin %25’ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.9 bin ton Soya üretimi ile Türkiye soya üretiminin %56’sını karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.192 bin ton Greyfurt üretimi ile Türkiye greyfurt üretiminin %77’sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.98 bin ton Yerfıstığı üretimi ile Türkiye yerfıstığı üretiminin %57’sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.842 bin ton Dane Mısır üretimi ile Türkiye dane mısır üretiminin %15’ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye ikincisidir.11 bin ton Bal üretimi ile Türkiye bal üretiminde bu alanda Türkiye üçüncüsüdür.682 bin ton Buğday üretimi ile Türkiye üretiminin %3’ünü karşılamaktadır.842 bin ton Mısır üretimi ile Türkiye üretiminin %5’ini karşılamaktadır.206 bin ton Pamuk üretimi ile Türkiye üretiminin %8’ini karşılamaktadır.177 bin ton Ayçiçeği üretimi ile Türkiye üretiminin %10’unu karşılamaktadır.Bütün bu ürünler dışında Susam, Fiğ, Nohut, Patates, Soğan, Arpa, Fasülye, Patlıcan, Nar, Zeytin, Şeftali, Nektarin, Elma, Badem, Ceviz, Kiraz, Üzüm, Biber, Kavun, Domates, Lahana, Salatalık, Ispanak, Bezelye gibi yüzlerce çeşit sebze, meyve ve tahıl üretimi ile Türkiye’nin en önemli tarım üretim alanlarına sahiptir.
Kaynak: Türkiye Kültür Portalı