Güncel, www.gidahatti.com

Afyonkarahisar Yöresel Yemekleri: Bükme (Malzemeleri, Tarifi)

Afyonkarahisar Yöresel Yemekleri hem köklü tarihinden hem de zengin tarımsal kaynaklarından gelen ayrı ve özel bir damak tadına sahip. İşte bu damaktadının en güzel örneklerinden biri de Bükme. Afyonkarahisar Bükme adını katlama şeklinden alır. Afyonkarahisar Mutfağına özgü hamur işlerinin başında gelen Bükme için gerekli malzemeler ve tarif.
 Afyonkarahisar Bükme malzemeleri nelerdir? 
6 su bardağı un1 çay bardağı sıvı yağ1 yemek kaşığı don yağı (Büyükbaş hayvanların iç yağı )1 su bardağı yeşil mercimek100 g haşhaş1 orta boy soğan1 çay kaşığı tuz1 tatlı kaşığı karabiberAfyonkarahisar Bükme nasıl yapılır? İşte Bükme tarifiUn ve tuz, su ile karıştırılarak, kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hamur iki parçaya bölünür. İlk parça açılıp iç yağla yağlandıktan sonra üzerine, sıvı yağla karıştırılmış haşhaş sürülür ve bohça haline getirilerek bir kenara alınır.
Diğer parça da aynı şekilde açılıp yağlandıktan sonra katlanan ilk parça alınıp bu hamurun ortasına konur. Tekrar bohça şeklinde katlanır. Diğer tarafta, haşlanmış mercimeğin içerisine ince doğranmış ve yağda kavrulmuş soğan katılıp tuz ve karabiber ilavesi ile iyice karıştırılır. Dinlenen hamur küçük parçalar halinde kesilir.
Her parça, oklava ile dikdörtgen şeklinde açılır. Ortasına, hazırlanan mercimek karışımı konularak karşılıklı iki kenarı uç uca gelecek şekilde kapatılır. Bu işlem tamamlandıktan sonra hamurları üzeri yağlanıp 200 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir.
Not: Mercimeğin yerine iç malzemesi olarak patates de kullanılabilir. Bükme, adını, katlama şeklinden alır. Vişne hoşafıyla, yaz aylarında kavun ve karpuzla yenilebilir
Afyonkarahisar Yöresel Yemekleri ve Yemek Kültürü  Afyonkarahisar, halk kültürünün bütün unsurlarıyla kendine özgü bir çeşitlilik sunar. Zengin yemek kültürü ile anılan birkaç ilimizden bir tanesidir. Bu yüzdendir ki Bolu/ Mengen’den sonra en iyi aşçıların Afyonkarahisar’dan çıktığı söylenmektedir.
Afyonkarahisar’ın zengin mutfağı ağırlıkla hamura ve ete dayalı olmakla birlikte kaymağı ve lokumu gibi kendi üretimine dayanan birçok çeşitliliği de arz eder. Sadece patlıcandan yapılan 22 çeşit yemeğin tespit edildiği İlimizde, 100’ün üzerinde yemek çeşidi bulunmaktadır.
Bu zenginlik özellikle düğün, doğum ve asker yemeklerinde kendini göstermektedir. 10-12 kişilik meydan sofralarında yenen bu yemekler, geleneksel sofra adabı içerisinde ve Afyonkarahisar’a özgü bir sıraya dayalıdır. Bu nedenle belli bir sırayı takip etmesinden dolayı “Sıra Yemeği” adını almaktadır. Sıra yemeğine çorba yemeği ile başlanır, daha sonra et yemeği arkasından mevsime göre sebze yemekleri gelir.
UNESCO tescilli Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’da görülen yemekli toplantılar ve davetler arasında “doğum davetleri, ölüm yemekleri, sünnet düğünü ve daveti, hacı daveti, zinardı daveti, oğlan kınası daveti, güveyi koyma daveti, el öpme ve çeyiz indirme daveti ve gezek yemekleridir. Bu davetlerde, davetin özelliğine göre, gelen misafirlere farklı yemek sunumları yapılmaktadır.
Türkiye’nin Yöresel Lezzetlerİl il Türkiye Yöresel Yemekleri dosyamızda Adana’dan Kilis’e, Adıyaman’dan İzmir’e tüm Türkiye’nin yöresel lezzetlerini imceleyebilir, yorum yazabilir ve tariflerinizi gönderebilirsiniz. 
Kaynak: Afyonkarahisar Yöresel Lezzetleri,  Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Yayınları, 
Ankara 2018

Read More