Güncel, www.gidahatti.com

Afyonkarahisar Yöresel Yemekleri: Hamursuz (Hamırsız)

UNESCO tescilli Gastronomi şehri Afyonkarahisar yöresel mutfağında özellikle sabah kahvaltısında vazgeçişmesi Hamursuz ya da Hamırsız uzun süre tok tutan lezzetlerinden biri. İşte Hamursuz için gerekli malzemeler ve ve tarifi.
Hamursuz (Hamırsız) için gerekli malzemeler9 su bardağı un1 su bardağı yağ1 yemek kaşığı yağlı haşhaş2 adet yumurta1 su bardağı yoğurt1 tatlı kaşığı karbonat1 çay kaşığı tuzHamursuz nasıl yapılır? İşte tarifiYumurta, un, yoğurt, yağ, tuz, karbonat, ve su ile sert bir hamur hazırlanır. Hazırlanan bu ekmek hamuru yuvarlak yuvarlak parçalara ayrılır ve elle yassıltılır. Üzerine haşhaş sürülür. Kenarlardan parçalar kesilip ortaya toplanır ve yuvarlanır. Yuvarlak parçalara ayrılan hamur el ile bastırılarak tekrar yassıltılır, üzerine tekrar haşhaş veya yoğurt sürülür ve üzerine çatal veya bıçak ucuyla şekil verilerek 220-240 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir. 
İşte diğer Afyonkarahisar Yöresel YemekleriŞepit Bükmesi ( Saç Bükmesi)Afyonkarahisar Ağzıaçığı ( Ağzı Açık)Badılcan Böreği (Patlıcan Böreği)Afyonkarahisar BükmeSulu KöfteAfyon usulü MusakkaAfyonkarahisar BamyaPişi ( Regaip Kandili özel ikramı)Palize ( Su Muhallebesi)LokulAfyonkarahisar İlibada Dolması (Labada Dolması)KeşkekSakala Çarpan ÇorbasıToyga ÇorbasıArabaşıGöce Köftesi Afyonkarahisar Yöresel Yemekleri ve Yemek Kültürü  Afyonkarahisar, halk kültürünün bütün unsurlarıyla kendine özgü bir çeşitlilik sunar. Zengin yemek kültürü ile anılan birkaç ilimizden bir tanesidir. Bu yüzdendir ki Bolu/ Mengen’den sonra en iyi aşçıların Afyonkarahisar’dan çıktığı söylenmektedir.
Afyonkarahisar’ın zengin mutfağı ağırlıkla hamura ve ete dayalı olmakla birlikte kaymağı ve lokumu gibi kendi üretimine dayanan birçok çeşitliliği de arz eder. Sadece patlıcandan yapılan 22 çeşit yemeğin tespit edildiği Afyon’da 100’ün üzerinde yemek çeşidi bulunmaktadır.
Bu zenginlik özellikle düğün, doğum ve asker yemeklerinde kendini göstermektedir. 10-12 kişilik meydan sofralarında yenen bu yemekler, geleneksel sofra adabı içerisinde ve Afyonkarahisar’a özgü bir sıraya dayalıdır. Bu nedenle belli bir sırayı takip etmesinden dolayı “Sıra Yemeği” adını almaktadır. Sıra yemeğine çorba yemeği ile başlanır, daha sonra et yemeği arkasından mevsime göre sebze yemekleri gelir.
UNESCO tescilli Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’da görülen yemekli toplantılar ve davetler arasında “doğum davetleri, ölüm yemekleri, sünnet düğünü ve daveti, hacı daveti, zinardı daveti, oğlan kınası daveti, güveyi koyma daveti, el öpme ve çeyiz indirme daveti ve gezek yemekleridir. Bu davetlerde, davetin özelliğine göre, gelen misafirlere farklı yemek sunumları yapılmaktadır.
Türkiye’nin Yöresel Lezzetlerİl il Türkiye Yöresel Yemekleri dosyamızda Adana’dan Kilis’e, Adıyaman’dan İzmir’e tüm Türkiye’nin yöresel lezzetlerini imceleyebilir, yorum yazabilir ve tariflerinizi gönderebilirsiniz. 
Kaynak: Afyonkarahisar Yöresel Lezzetleri,  Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Yayınları, 
Ankara 2018

Read More