UNESCO tescilli Gastronomi şehri Afyonkarahisar hem köklü tarihinden hem de zengin tarıma dayalı zenginliğinden gelen ayrı ve özel bir damak tadına sahip. İşte bu lezzetlerden biri Padılcan Böreği. Afyonluların Patlıcana Badılcan dediğini buraya not edelim. İşte Afyon usulü Patlıcan Böreği (Badılcan Böreği) malzemeleri ve tarifi.
Badılcan Böreği (Patlıcan Böreği) için gereken malzemeler 6 adet orta boy patlıcan1 adet yumurta500 g dana kıymaYarım demet maydanoz1 su bardağı sıvı yağ2 adet domates1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı kırmızı biber1 çay kaşığı karabiberBadılcan Böreği (Patlıcan Böreği) nasıl yapılır? İşte tarifi…Patlıcanlar boyuna alacalı soyulur. Bıçakla birkaç yerinden delinerek, bütün olarak kızartılır. Diğer tarafta kıyma, maydanoz, yumurta, karabiber, kırmızıbiber ve tuz karıştırılarak harç hazırlanır. Kızaran patlıcanlar bıçakla ufak ufak kıyılır. İçine bir adet domates küçük küçük doğranır ve hazırlanan harcın yarısı ilave edilerek, iyice karıştırılır.
Kenarı yüksek bir tepsiye, hazırlanan patlıcanlı karışım yayılır. Üzerine kalan kıymalı harç ilave edilir ve üzeri halka şeklinde dilimlenmiş domates ve yeşil biberle süslenerek 30 dakika fırınlanır
Afyonkarahisar Yöresel Yemekleri ve Yemek Kültürü Afyonkarahisar, halk kültürünün bütün unsurlarıyla kendine özgü bir çeşitlilik sunar. Zengin yemek kültürü ile anılan birkaç ilimizden bir tanesidir. Bu yüzdendir ki Bolu/ Mengen’den sonra en iyi aşçıların Afyonkarahisar’dan çıktığı söylenmektedir.
Afyonkarahisar’ın zengin mutfağı ağırlıkla hamura ve ete dayalı olmakla birlikte kaymağı ve lokumu gibi kendi üretimine dayanan birçok çeşitliliği de arz eder. Sadece patlıcandan yapılan 22 çeşit yemeğin tespit edildiği İlimizde, 100’ün üzerinde yemek çeşidi bulunmaktadır.
Bu zenginlik özellikle düğün, doğum ve asker yemeklerinde kendini göstermektedir. 10-12 kişilik meydan sofralarında yenen bu yemekler, geleneksel sofra adabı içerisinde ve Afyonkarahisar’a özgü bir sıraya dayalıdır. Bu nedenle belli bir sırayı takip etmesinden dolayı “Sıra Yemeği” adını almaktadır. Sıra yemeğine çorba yemeği ile başlanır, daha sonra et yemeği arkasından mevsime göre sebze yemekleri gelir.
UNESCO tescilli Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’da görülen yemekli toplantılar ve davetler arasında “doğum davetleri, ölüm yemekleri, sünnet düğünü ve daveti, hacı daveti, zinardı daveti, oğlan kınası daveti, güveyi koyma daveti, el öpme ve çeyiz indirme daveti ve gezek yemekleridir. Bu davetlerde, davetin özelliğine göre, gelen misafirlere farklı yemek sunumları yapılmaktadır.
Türkiye’nin Yöresel Lezzetlerİl il Türkiye Yöresel Yemekleri dosyamızda Adana’dan Kilis’e, Adıyaman’dan İzmir’e tüm Türkiye’nin yöresel lezzetlerini imceleyebilir, yorum yazabilir ve tariflerinizi gönderebilirsiniz.
Kaynak: Afyonkarahisar Yöresel Lezzetleri, Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Yayınları,
Ankara 2018
Afyonkarahisar Yöresel Yemekleri: Patlıcan Böreği (Badılcan Böreği)
