Ağrı Yöresel Yemekleri: Erişte (Ağrı Eriştesi)

Tamamen Ağrı yöresine özgü bir lezzet olan Ağrı Eriştesi ülke genelinde sıklıkla rastladığımız erişte tariflerinden biraz farklı. İşte Ağrı usulü Keşkek için gerekli malzemeler ve tarifi.  
Ağrı usulü Erişte Evde kesilen erişte ve yeşil mercimekle hazırlanır. Önceden haşlanan yeşil mercimek, erişteyle kaynatılıp süzüldükten sonra yağlanmış tencerenin tabanına patates dizilir, üzerine mercimekli karışım konur.
Son olarak üzerine kızdırılmış yağ gezdirilir ve patatesler kırmızı renk alıncaya kadar pişirilir.
Ters çevrilip servis edilen bu yemek, kimi zaman patates yerine lavaş ekmeği ile de yapılır
Ağrı’da Tarım ve HayvancılıkAğrı’da başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa ve şeker pancarıdır. Murad Suyu bataklığında pamuk, kendir, pirinç, mısır ve çavdar yetişir. Bataklıklarda kamış fazladır. Su bakımından zengin olduğu halde ancak 23.522 hektar arazi sulanmaktadır. Doğu Bayezid, Patnos ve Tutak ovalarının sulanması için proje çalışmaları yapılmaktadır. 
Yörede koyun yetiştiriciliği başta gelir. Kırsal bölgelerde göçebeler çoğunluktadır. Geniş mer’a ve otlaklarda, yaylalarda koyun, keçi, sığır, manda beslenmektedir.
Ağrı Yemekleri Geleneksel mutfak kültüründe oldukça eski olan Ağrı, çok özgün yemeklere sahiptir. Bu özgün yemekler arasında, Gırar (Ayran Aşı), Selekeli (Sac kavurma), Goşteberg (Buğulama-Çoban buğulama), Sahan kebabı, Zeğme, Keledoş, Tırşok, Sengesir, Arpa yarmalı sebze aşı, Çiriş (Gulik) aşı, Dağ kebabı, Şırdan kebabı, Tandırda kuzu güveç, Bozbaş (piti), Taş köfte, Mercimekli erişte pilavı, Kete, Binsel (Kılor), Aşure, Zülbiya tatlısı ile Anadolu’nun en eski diyet yemeği olan Abdigör köftesidir.
Kaynak: Kültür Portalı, Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Read More

  • Related Posts

    Gül Yağı Atıkları Ekonomiye Kazandırılıyor
    • adminadmin
    • Ağustos 23, 2025

    Balıkesir’in Edremit ilçesinde gül yağı üretimi sonrası ortaya çıkan atıklar, yapılan AR-GE çalışmalarıyla faydalı hale getirilerek ekonomiye kazandırılıyor. 100 ton gül atığı, kolon kanseri tedavisi ve kozmetik sektöründe kullanılmak üzere…

    devamı...
    Reyhan Şerbeti Yaz Aylarının Şifa Kaynağı
    • adminadmin
    • Ağustos 23, 2025

    Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Oğuzhan İlban, reyhan şerbetinin hem serinletici hem de sağlık yararlarıyla yaz aylarında ön plana çıktığını belirtti. Sindirim sistemine faydaları ve…

    devamı...
    wpChatIcon
    wpChatIcon