Araştırma, yedi farklı laktasyon evresinde olan Dezhou cinsi 84 sağlıklı eşekten alınan süt örneklerinin analiz edilmesiyle yapıldı.
Analizler sonucunda eşek sütünde tespit edilen toplam 4870 peptit ve 805 proteinin bağışıklık sistemi, dolaşım ve katabolizma, sinyal iletimi, endokrin sistem ve sindirim sistemi dahil olmak üzere çeşitli biyolojik sistemlerle güçlü bir ilişkisi olduğu ortaya kondu.
Eşek sütü proteinlerinin faydaları ne?Özellikle peynir altı suyu proteini, eşek sütü proteininin %58’ini oluşturuyor. Süt alerjisinin önlenmesinde önemli bir rol oynamanın yanı sıra antibakteriyel ve bağışıklık düzenleyici işlevlere de sahip. Hem peynir altı suyu proteini hem de kazeinin oksidasyon-redüksiyon ve karbonhidrat metabolik süreçleriyle bağlantılı olduğu tespit edildi.
Ayrıca, olgun eşek sütünde alfa-mannosidaz, alfa-1,2-Mannosidaz, Peroksiredoksin 4, katepsin B ve lizozim gibi enzimler tanımlandı. Bu enzimler antibakteriyel ve anti-inflamatuar aktivitelerde önemli rol oynayarak eşek sütünün fizyolojik özelliklerini çeşitlendiriyor.
Araştırmacılar aynı zamanda eşek sütünde 219 aşağı düzenlenmiş protein ve 226 yukarı düzenlenmiş protein tespit etti. Bunlardan ilki öncelikle bağışıklık ve hastalık direnci metabolik yollarıyla ilgiliyken, ikincisinin ağırlıklı olarak besin metabolizmasıyla ilişkili metabolik yollara katıldığı belirlendi.
Çok sayıda proteinde yapısal bir bileşen olan selenyum (Se), DNA sentezi, toksin atma, antioksidan savunma ve tiroid hormonu metabolizması dahil olmak üzere fizyolojik süreçlerde önemli bir rol oynar. Selenyum eksikliği üreme bozukluklarına ve kas hastalıklarına yol açabilir. Orta ve geç laktasyon dönemindeki eşek sütü, organik selenyum takviyesi için umut verici bir kaynak teşkil ediyor.
Çalışma ayrıca olgun dönemdeki eşek sütünün B12 vitaminine özgü bir bağlayıcı protein olan TC’yi (B12 vitamini biyoyararlanımında etkili) ve besin emiliminde rol oynayan nötr bir amino asit taşıyıcısı olan SLC36A1’i bol miktarda içerdiğini ortaya koydu. Eşek sütündeki Beta ig-h3, SPP1 ve SRPX gibi hücre dışı matrisle ilişkili proteinlerin varlığı da bebeklerde bağırsak hücrelerinin büyümesini ve özelleşmesini desteklemek için faydalı.
Eşek sütü, insan sütüne benziyorEşek sütü, kuru madde, protein, yağ ve laktoz içeriğinin insan sütüne yakın olmasıyla benzersiz besin değeri ve sağlığa faydaları ile de öne çıkıyor.
Eşek sütünde bulunan proteinler, antioksidan özellikler, bağışıklık uyarımı, anti-enflamatuar etkiler, antibakteriyel nitelikler, metabolik hastalıkların önlenmesi ve potansiyel antikanser özelliklerini kapsayan çeşitli biyolojik aktiviteler, araştırmacıları bu alanda çalışmalar yapmaya yöneltti.
Araştırmacılara göre eşek sütü hem kozmetik hem de tıbbi alanda uzun bir kullanım geçmişine sahip. Eşek sütünde bulunan peynir altı suyu proteini, enzimler ve kolajen cildin nemini artırabilir, antienflamatuvar yara iyileşmesine katkıda bulunabilir ve kozmetik ürünlerde yaşlanmanın etkilerini potansiyel olarak önleyebilir.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar Foods dergisinde yayınlandı.
Son Yazılar
- Ordu’da Üreticilere Desteklerle Tarımda Yeşil Devrim
- İhracattan geri dönen ürünlerin akıbeti belli oldu
- Çankırı Şehit Mehmet Ata Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bölge okulu oldu
- Samsun’da Jersey Projesi ile Süt Üretiminde Artış
- Konya Şeker, 2024-2025 Kampanya Döneminde Üreticilere 348 Milyon TL Patates Bedeli Ödeyecek
Most Used Categories
- Güncel (14.825)
- www.gidahatti.com (1.510)
- www.tarimpusulasi.com (103)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (438)
- Manşet (119)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)