Güncel, www.gidahatti.com

FAO’dan Tarım Bakanlığı uzmanlarına iklim değişikliği eğitimi!

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı, Dünya Bankası tarafından finanse edilen “Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi (TUCSAP)” kapsamında FAO’nun bir programı olan “Çiftçilerin İklim Direncine İlişkin Öz ve Bütünsel Değerlendirmesi (SHARP)+” üzerine Ankara’da projenin ilk aşaması olan eğiticilerin eğitimi gerçekleştirildi.
Eğitim kapsamında FAO’nun Roma ofisinden gelen uzmanları tarafından, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Ankara, Konya, Kırklareli, Samsun, İzmir, Mersin, Erzurum ve Şanlıurfa illerindeki 8 araştırma enstitüsünden araştırmacılar ile bölgelerinde bulunan İl Tarım ve Orman Müdürlükleri teknik personellerine eğitimler verilirken, pilot bölge olarak seçilen Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde çiftçilerle anket çalışması yapıldı.
“İklimle ilgili krizler, milyonlarca çiftçinin hayatını etkiliyor”Açılışta konuşan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, iklim değişikliğinin tarım ve gıda sistemleri üzerindeki etkisine dikkat çekerek, “İklimle ilgili krizler ve değişiklikler, her yıl milyonlarca çiftçinin hayatını etkiliyor. Değişen iklim koşullarına uyum sağlayabilen ve bu değişikliklere karşı dirençli çiftçi toplulukları yaratmak çok önemlidir” dedi. FAO SHARP+ programının çiftçilerin yaşam tarzlarını ve yerel bilgilerini korumak için önemli olduğunu vurgulayan Selışık, programın tarımsal gıda sistemlerinin ve kırsal hanelerin dayanıklılığını artırmayı amaçlayan projeleri desteklediğini de sözlerine ekledi.
FAO ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasındaki işbirliğinin önemini vurgulayan TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Mesut Akdamar ise, SHARP+ gibi araçların, çiftçilerin ve kırsal toplulukların iklim değişikliğine karşı dayanıklılığını artırmadaki kritik rolünün altını çizdi ve eğitimin Türkiye’de iklim değişikliğine dayanıklı tarım için olumlu etkilerinden umutlu olduğunu dile getirdi.
Konuşmaların ardından TAGEM iklim değişikliği ve tarımsal ekoloji araştırmaları grup koordinatörü Dr. İnci Tekeli, ‘Türkiye’de Tarım ve İklim Değişikliği’ başlıklı bir sunum yaparken, Projenin Baş Teknik Sorumlusu Evetta Zenina da FAO’nun faaliyetleri ve projeye genel bakışını anlattı.
FAO ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında teknik işbirliği ile gerçekleştirilen eğitim programı, iklim değişikliği riskleri ile mücadelede tarım sektöründe daha dayanıklı çiftçi toplulukları inşa etmek için önemli bir adım olarak görülüyor.
SHARP+ Aracıİklimle ilgili değişiklikler her yıl milyonlarca çiftçinin hayatını etkilemektedir. Yeni iklim koşullarına uyum sağlayabilecek ve bunlara dayanabilecek dirençli topluluklar oluşturma ihtiyacı hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle FAO, 2014 yılında Çiftçilerin İklim Direncinin Öz Değerlendirmesi ve Bütünsel Değerlendirmesi (SHARP) programını geliştirmiştir. SHARP, çeşitli ortaklarla sinerji içinde, çiftçilerin direncini artırmayı, yaşam biçimlerini korumayı, yerel yerel bilgilerini sürdürmeyi ve geçim kaynaklarını geliştirmeyi amaçlayan projeleri desteklemektedir. Araç, 2017 yılında yapılan teknik bir incelemenin ardından geliştirilmiş ve SHARP+ olarak güncellenmiştir. Bu geliştirilmiş versiyon, tarım topluluklarında iklim direncinin değerlendirilmesini ve güçlendirilmesini desteklemeye devam etmektedir.

Read More