Güncel, www.gidahatti.com

Gıda israfına karşı mutfağa girdiler!

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda kaybı kaybı ve israfının azaltılması için ortak çalışmaya ihtiyaç olduğu gerçeğinden hareketle, Avrupa ve Orta Asya’dan uzmanlar, gıda işletmecileri ve karar alıcıları, gıda kaybı ve israfına yönelik çözümleri ele almak üzere İstanbul’da bir araya getirdi.
“Değişim mümkün”FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi’nin (ECO-RCCFS) ortaklığıyla ve Hollanda Tarım, Doğa ve Gıda Kalitesi Bakanlığının desteğiyle düzenlenen “Avrupa ve Orta Asya’da Gıda Kaybı ve İsrafı Bölgesel Konferansı”, gıda kaybı ve israfının azaltılması ve sürdürülebilir gıda değer zincirlerine geçişi destekleyen yasal ve ticari yenilikler, pazarlama stratejileri ve kolaylıkla hayata geçirilebilecek müdahaleleri içeren elverişli ortam ve araçların temel unsurlarının tespit edilmesine odaklanıyor.
“Değişim mümkün” temasıyla iki gün süren etkinlik kapsamında İstanbul’da keyifli bir etkinlik de gerçekleştirildi.
Protokol mutfakta!Türk Hükümeti’nin desteğiyle FAO – Türkiye Ortaklık Programları bünyesinde yürütülen “Azerbaycan, Orta Asya ve Türkiye’de Gıda Kaybı ve İsrafının Azaltılması” projesinin bir parçası olan konferansın açılışının ardından, Türkiye ve Orta Asya ülkelerinden üst düzey katılımcılar, Gastronometro ev sahipliğinde mutfağa girdi. Protokoldeki isimler, gıda israfının önlenmesi konusunda mesajlar vererek yemek pişirdi.
Eğitmen bir şef rehberliğinde, kullanılan gıdaların tek bir parçasının bile israf edilmediği yemekler yapmak üzere mutfağa giren isimler arasında;
Tacikistan Cumhuriyeti Tarım Bakanı Sadi Karimzoda, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Temsilcisi Genel Direktör Yardımcısı Vladimir Rakhmanin, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Khusrav Noziri, Kırgız Cumhuriyeti Tarım Birinci Bakan Yardımcısı Nurdin Alisherov, Kazakistan Cumhuriyeti Tarım Bakan Yardımcısı Tamabek Abylkhai Galymuly, Türkmenistan Tarım ve Çevre Koruma Bakan Yardımcısı Begmyrat Atayev, FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Fuat Kasımcan, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Özbekistan Tarım Bakanlığı Gıda Endüstrisi ve İşleme Geliştirme Daire Başkanı Otajon Pirmonov ve ilgili kurumların temsilcileri yer aldı.
Gıdanı Koru KampanyasıTarım ve Orman Bakanlığı ve FAO iş birliğiyle 20 Mayıs 2020 tarihinde, gıda kayıpları ve israfının azaltılmasına yönelik olarak “Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık” adıyla uluslararası bir kampanya başlatılmıştı. Kampanya ile Bakanlık ile FAO; gıda kayıpları ve israfı konusunda gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde mücadele etmeyi, ilgili tüm tarafları bilinçlendirerek toplumsal farkındalık düzeyini artırmayı hedefliyor. Ayrıca Türkiye’de gerçekleştirilen iyi uygulama örneklerinin uluslararası alanda model haline getirilmesi amaçlanıyor. Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık kampanyası kapsamında; tüketicilerin gıdalarını nasıl koruyacakları, alışverişe planlı çıkmaları, güvenilir gıdanın yeniden dağıtımı, gıda artıklarının yeniden işlenerek gıda dışında başka ürünlere dönüştürülmesi gibi birçok konuda farkındalık çalışmaları yapıldı.

Read More