Hordeolum olarak da bilinen arpacık, dışarıdan gelen mikroplarla, gözümüze pis el sürmekle ya da bulaşıcı olarak ortaya çıkan bir enfeksiyondan ziyade, kendi yağ bezlerimizin uçlarının tıkanması sonucu ortaya çıkan bir durumdur.Göz kapağının dış kısmında, kirpiklere yakın olan yağ bezelerinin tıkanmasıyla bezelerinin içinde kalan bakteriler, arpacık oluşumuna yol açar. Başlangıçta küçük olan kızarıklık şeklindeki arpacık, bazı durumlarda göz kapağının şişmesine ve kapanmasına neden olabilir. Gözde yaşarma, göz kapağı ağrısı ve şişlik gibi belirtiler ile karakterize olan arpacığın görüntüsü ise çıban ya da sivilce gibidir. Çoğunlukla vücut direncinin düşük olduğu zamanlarda oluşan arpacık, sıklıkla ellerde bulunan bakterilerin göz bölgesine taşınmasıyla oluşur. El temizliğinin son derece önem kazandığı arpacık oluşumunda, 30 ile 50’li yaşlar arasında yağ bezelerinin tamamen tıkanması ya da farklı bir deyişle şalazyon olarak bilinen rahatsızlık ortaya çıkabilir.
Arpacık neden olur?Arpacık oluşumuna bakteriler neden olur. Göz kaleminin kirpik içine sürülmesi, rimelin kirpik köküne getirilmesi veya göz makyajıyla uyumak arpacık oluşumuna neden olabilir. Arpacık özellikle yorgunluk, uykusuzluk gibi vücut direncinin düştüğü durumlarda ortaya çıkan bir enfeksiyondur.
Arpacıktan korunmak için neler yapılmalı? Eğer göz kapaklarımız yeterince bakımlı olmazsa, arpacık çıkma ihtimali daha yüksektir. Ayrıca şeker hastalarında ve gözlüğünü takmayan miyoplar da daha sık arpacık çıkar. Arpacık çıkan bireylerde ya da kirpik dibinde yağ bezi problemi olan bireylerde hastanın yapabileceği sıcak pansumanlarla ısıtılan göz kapağına bastırmak ve göz şampuanları ile kirpik diplerini silip temizlemektir.
Arpacığa ne iyi gelir? Evde arpacığa iyi gelen doğal ve bitkisel önerilerSıcak su uygulaması: Günde 15 dakika olmak üzere iki defa sıcak kompres uygulanabilir. Sıcak suyu uygularken arpacığın üzerinde çok sıkı tutulmamalı. 15 dakika beklettikten sonra yüz hafif ılık su ile tekrardan yıkanmalı. Gözün kapalı olması çok önemlidir. Bu uygulama gün içerisinde tekrar edilebilir. Sıcak kompres gözün şişmesini de engeller. Eğer lens kullanımı mevcutsa sıcak kompres uygularken mutlaka bu lensler çıkarılmalı.
Papatya çayı: Arpacığa karşı tercih edilebilecek yöntemlerden biri de papatya çayı. Papatya çayı günde 2 defa uygulanarak göz kapağında arpacık oluşumuna neden olan faktörlerin giderilmesine yardımcı olabilir.
Kekik yağı: Kekik yağı da arpacığa karşı uygulanabilir. Kekik yağı, pamuk yardımıyla gözün üzerine sürülür. Doğal bir antiseptik maddesi olarak bilinen kekik yağı, arpacığın iyileşme sürecini de hızlandırmaya yardımcı olur.
Patates: Rendelenmiş patatesi temiz bir beze sararak göz kapaklarının üzerinde bekletilir. Bu şekilde göz arpacığının hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaya ve arpacığın mikrobunun kırılmasına yardımcı olur.
Gözde arpacık neden çıkar? Nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
