Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 21 Temmuz 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Kesimhanelerde görüntüleme sistemi kurulacakTarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce hazırlanarak ilgisi kesimlerin görüşüne açılan taslağa son hali verilerek yayımlanan yönetmelikle, Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinin 12’nci maddesinin birinci fıkrasına yeni bentler eklendi. Buna göre;
Kesimhaneler, kesimi yapılan hayvanların dijital olarak takibinin yapılabilmesi için gerekli alt yapıya sahip olacak ve bu konuda Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dikkate alınacak.
Kesimhanelerde; canlı hayvanlar, karkaslar, yan ürünler ile personel hareketlerinin izlenmesine yönelik olarak hayvan bekleme ve kesim yeri ile muamelenin yapıldığı alanda geniş açıdan görüntü alma özelliğine sahip, çözünürlüğü yüksek ve en az bir ay süreyle kayıt yapabilen görüntüleme sistemleri kurulacak ve bu sistemler il/ilçe tarım ve orman müdürlüğünün erişimine açık olacak.
Kesimhanelerde, sabitleme yöntemi olarak sadece hayvanların ayaklarının mekanik olarak kelepçelenmesi yöntemi kullanılamayacak ve hayvanlar bilinçli haldeyken ayaklarından asılamayacak, kaldırılamayacak. Kesimhaneler; sabitleme esnasında hayvana aşırı basınç uygulamayan, zemini kaygan olmayan, sessiz çalışan ve ani hareket etmeyen, hayvanlara zarar verebilecek keskin kenarları olmayan, uygun konumlandırılmış sabitleme ve kesimin yapılabildiği ekipmana sahip olacak.
Kesilen kanatlı hayvan sayısı takip edilecekAynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasına eklenen bent uyarınca da,
Kesimhanelerde; canlı hayvanlar, karkaslar, yan ürünler ile personel hareketlerinin izlenmesine yönelik olarak hayvan bekleme, canlı hayvan askılama, kesimhane, iç organ çıkarma ile soğutma, parçalama ve paketleme alanı dâhil muamelenin yapıldığı tüm alanlarda geniş açıdan görüntü alma özelliğine sahip, çözünürlüğü yüksek ve en az bir ay süreyle kayıt yapabilen görüntüleme sistemleri kurulacak ve bu sistemler il/ilçe tarım ve orman müdürlüğünün erişimine açık olacak.
Kesilen kanatlı hayvan sayısının takibinin yapılacağı bir sistem kurulacak.
Yönetmelik, 1 Ocak 2027 tarihinde yürürlüğe girecek.Read More






