Tropikal meyveler arasında yer alan kivinin faydaları saymakla bitmiyor. İnsan vücuduna oldukça yararı bulunan kivinin faydaları merakla araştırılıyor. Peki, Kivinin Faydaları ve Zararları Nelerdir? İşte merak edilen bütün bilgiler.
KİVİNİN FAYDALARI NELERDİR?İçeriğindeki yüksek C vitamini oranıyla günlük C vitamini ihtiyacının büyük bölümünü karşılar.Yüksek C vitamini oranı sayesinde bağışıklığı güçlendirerek hastalıklardan korunma mekanizması gelişmesine katkı sağlar.İçeriğinde yer alan antioksidan maddeler sayesinde cilt sağlığı için önemlidir. Cilde parlaklık kazandırır, ihtiyacı olan nem dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.Lifli yapısı nedeniyle sindirim sağlığına katkıları vardır. Sindirimi düzenleyerek kabızlığa iyi gelerek kabızlığın önlenmesini sağlar.Lifli yapısı sayesinde tok tutucu özelliği vardır. Bu da kilo vermeye yardımcı bir besin maddesi olduğu anlamına gelir.Kandaki pıhtılaşma sorununa çözüm olabileceği bilinmektedir. Kan akışını hızlandırıcı özelliği vardır.Kivide bromelain enzimi bulunmaktadır. Bu sayede kivinin iltihapları önleyici ve iyileştirici özelliği vardır.İçeriğinde bulunan A vitamini sayesinde göz sağlığını koruyucu özelliği bulunmaktadır.Kivinin içeriğinde mutluluk hormonu serotonin bulunmaktadır. Bu nedenle kivi mutluluk hormonu salgılanmasına neden olarak depresyona karşı koruyucu etki gösterebilir.Astımla ilgili nefes darlığı, solunum güçlüğü gibi şikayetleri azaltabildiği gözlemlenmiştir.Kalp ve damar sağlığını koruduğuı bilinmektedir. Kalp krizini önlediği ve yüksek tansiyonun önüne geçtiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.KİVİ KİLO ALDIRIYOR MU?Kivinin kilo aldırıp aldırmadığı oldukça merak ediliyor. Her meyve gibi yüksek miktarda kivi tüketilirse kilo aldırır. Eğer dozunda tüketilirse aksine tok tutan lifli yapısı ve düşük kalorisi nedeniyle kilo vermeye yardımcı besinler arasında yer almaktadır.
HAMİLELİKTE KİVİ TÜKETMENİN FAYDASI VAR MI?Birçok anne adayı tarafından hamilelik dönemlerinde nasıl beslenmeleri gerektiği merak konusu. Hamilelik döneminde hangi besinleri tüketip tüketemeyecekleri hamilelerin sıklıkla araştırdığı konular arasındadır. Hamilelikte kivi yemek faydalı mı sorusu da çoğunlukla aratılan konulardandır. Kivi içeriğinde bulundurduğu antioksidan maddeler, vitamin ve mineraller sayesinde gebelikte anne ve bebek sağlığı açısından oldukça önemli meyveler arasındadır. Hamilelikte bağışıklığı güçlendirirken bebeğin anne karnındaki gelişimine de önemli katkılar sunar. Ayrıca gebelikle sıklıkla karşılaşılan sorunlardan olan kabızlık probleminin giderilmesinde de etkin bir besindir.
KİVİNİN ZARARLARI NELERDİR?Kivinin bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Ancak alerjik gıdalar arasında yer almaktadır. Bu nedenle de alerjik bünyeye sahip kişilerde nefes darlığı, döküntü, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle herhangi bir gıda maddesine alerjisi olan kişilerin kivi tüketirken dikkatli olmaları, tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilmektedir. Yüksek oranda kivi tüketimine bağlı olarak da alerjik reaksiyonlar gelişebilmektedir. Ayrıca her gıdada olduğu gibi kivinin de aşırı miktarda tüketimine dikkat edilmelidir. Yüksek oranda kivi tüketimi, ishal, mide bulantısı gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Son Yazılar
Most Used Categories
- Güncel (14.789)
- www.gidahatti.com (1.503)
- www.tarimpusulasi.com (102)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (420)
- Manşet (117)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)