Leblebi, yemeklerde, salatalarda ve mezelerde kullanımakta olan nohutun kavrulması ile elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Hem lezzeti hem de faydaları ile dikkat çeken leblebi tam bir sağlık deposu olma özelliğini taşıyor. Leblebi’de K, B6, C, A, E vitaminleri ile selenyum, magnezyum, çinko, fosfat, kalsiyum bulunmaktadır. Birçok vitamin ve proteini içeriğiyle dikkat çeken leblebinin faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da dile getirilir.
LEBLEBİNİN FAYDALARI NELERDİR?Leblebi mide özsuyunun dengelenmesini sağlayarak reflü, gastrit gibi mide hastalıklarının şikâyetlerinin azalmasını sağlar. Aynı zamanda bu gibi hastalıkların iyileşmesine katkı sağladığı da bilinmektedir.
Sindirim sistemini düzenleyerek bağırsaklarda oluşabilecek ishal gibi rahatsızlıkların önüne geçer.Kalorisi azdır ve tok tutar. Bu sayede diyet yapan kişiler tarafından tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur.Enerjiyi artırarak yorgunluğun önüne geçer.İçeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde stres, gerginlik gibi sorunların önüne geçer.Kalsiyum ve protein içeriğiyle kas ve kemik gelişimini destekler. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Böbreklerde kum ve taş gibi oluşumları da engellediği düşünülmektedir.İçerdiği vitamin, mineral ve antioksidan maddeler kalp sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar.Bağışıklığın güçlenmesini destekleyici bir görevi vardır.LDL, yani kötü kolesterolün düşürülmesinde etkili besinlerden biridir.Anne sütünü artırma özelliği vardır. Doğum yapmış kadınlara düzenli leblebi tüketmeleri tavsiye edilmektedir.Mide bulantısını geçirir.Odaklanma probleminin önüne geçer.Beyin gelişimini ve sağlığını desteklediği bilinmektedir.HAMİLELİKTE LEBLEBİ TÜKETİLEBİLİR Mİ?Anne adayları gebelik döneminde beslenmelerine oldukça çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle de hamilelik döneminde yiyecekleri besinler konusunda oldukça hassastırlar. Gebelik dönemindeki anne adayları hamilelikte leblebi yenir mi sorusunun cevabını da oldukça merak etmektedir. Hamilelikte leblebi yenmesi güvenli olduğu gibi son derece yararlıdır. Özellikle hamilelikte yaşanan bulantıların önüne geçilmesinde leblebi son derece oldukça etkilidir.
Aynı zamanda içeriğinde bulunan birçok vitamin, mineral ve aminoasitler sayesinde’de bebeğin gelişimine katkı sunarken annenin sağlına da iyi gelir. Ayrıca hamilelikte sık sık mide ve sindirimle ilgili problemler de meydana gelebilmektedir. Midede ekşimeye yol açan reflü başta olmak üzere hamilelikte yaşanabilecek mide sorunlarının önüne leblebi tüketimiyle geçilebilir. Çok fazla tüketilmesi sonucu kabızlık ve başka problemler de meydana gelebileceğinden dolayı tüketim miktarına dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir.
LEBLEBİNİN ZARARLARI NELERDİR?Leblebi oldukça faydalı bir besin maddesi olsa da bazı durumlarda ve bazı kişiler için zararlı da olabiliyor. Öncelikle kronik kabızlık problemi yaşayan kişiler tarafından dikkatli tüketilmelidir. Leblebinin ishali önlediği ve iyileşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir fakat kabızlık şikâyetlerini artırıcı özelliği de olabilir. Bu nedenle kronik kabızlık sorunu yaşayan kişilerin leblebi tüketimi konusunda hekimlerine danışmalarında yarar vardır. Ayrıca bütün besinlerde olduğu gibi leblebinin de aşırı tüketiminden kaçınılması gerekilmektedir. Aşırı tüketimi sonucu şişkinlik, çok fazla gaz, bağırsak krampları gibi sorunlara yol açabilen bir maddedir. Aşırı leblebi tüketiminde kabızlık problemi de ortaya çıkabilir. Bu sebeple günlük leblebi tüketiminin belirli bir miktarı aşmaması tavsiye edilmektedir.
Leblebinin faydaları ve zararları nelerdir?
