İçerisinde bulunan birçok vitamin ve lezzeti ile bilinen rokanın faydaları ve zararları oldukça merak ediliyor. İşte merak edilenler.
ROKA NEDİR?Roka taze olarak ve mevsiminde tüketildiğine insan vücuduna çok fazla faydası olan bitkilerden biridir. Roka ile alakalı olarak en fazla sorulan sorular arasında rokanın faydaları ve zararları nelerdir? Ne işe yarar? Roka nasıl tüketilmeli şeklindeki sorular ilk sırayı almaktadır.
ROKA NE İŞE YARAR?Roka bitkisi içeriğinde beta-keroten ihtiva eder. Bundan dolayı; kanser, sarı nokta gibi sağlık problemlerinin seyrinin yavaşlamasına önemli ölçüde etki eder. Genel sağlığın korunması adına mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yerini alır.
Roka, A vitamini bakımından oldukça zengin bitkidir. Bu nedenle göz sağlığı açısından çok fazla faydasının varlığı söz konusudur. Yeterince roka tüketimi, içerisindeki A vitaminin eksikliği sonucunda; gece körlüğü, göz iltihabı, kornea, göz kuruluğu gibi göz problemlerin önlenmesinde önemli rol üstlenir. Rokanın içerisindeki folat maddesi; gebelik adına son derece önemli ve gereklidir. Bu bakımdan yeterli miktarlarda roka tüketimi, bebeğin doğum kusurlarına karşı korunmasına yardımcı olur.
ROKANIN FAYDALARI NELERDİR?Rokanın içerisindeki yararlı bileşenler, insan vücudunun sağlıklı olması için gerekli olan besin maddelerinin büyük bir çoğunluğunu sağlar. Bu nedenle, hem kadınların, hem de erkeklerin düzenli olarak tüketmesi gereken bir sebzedir.
Rokanın sağladığı faydalar ise şöyle;
Roka, güçlü bir idrar söktürücüdür. Bundan dolayı, vücudun su tutmasına karşı savaşmaya yardımcı olur.Saçların hızlı bir şekilde uzamasını teşvik eder, ayrıca bitkisel içerikli kozmetiklerde kullanılır. Bazı saç bakım ürünlerinin kimyasal formüllerinde yer alır. Özellikle ısırgan otu ve dulavratotu ile kombine edilir.Sebum oluşumuna eğilimli olan cilt tiplerini dezenfekte etmekte çok başarılıdır. Bu yüzden, akne ve sivilce oluşumunu büyük oranda engeller.C vitamini sayesinde enerji verici ve canlandırıcıdır. Dengesiz bir beslenme şekline sahip olan, stres ve gerginlikle mücadele eden ve bunun yanı sıra sigara kullanan kişilerin C vitamini eksikliğini gidermeye yardımcı olan bir sebzedir.Antioksidanlar ile dolu olan roka, bazı kronik rahatsızlıkların yanı sıra, çeşitli kanser türlerinin, kardiyovasküler hastalıkların oluşma risklerine karşı savaşmaya yardımcı olur. Sadece roka değil, yeterli miktarda meyve ve sebze tüketildiğinde ve iyi bir yaşam tarzı benimsendiğinde bu tarz hastalıklara karşı koruma artar.Roka, ciltte oluşan yaşlanma belirtilerine karşı savaşır ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Hücrelerin yaşlanmasına neden olan oksidatif stresten korur.Bağırsakları kabızlıktan korur. Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasına ve kolonları sağlıklı tutmaya yardımcı olur.Roka salatası, hazımsızlığı önler, sindirimi kolaylaştırır ve işe yarar bir iştah açıcıdır.Vitamin ve mineralleri sayesinde iyileştiricidir ve cilt yaralarını tedavi etmek için kullanılabilir.ROKANIN İÇERİSİNDEKİ VİTAMİN VE MİNARELLER NELERDİR?Roka, koyu yeşil yaprakları bir sebzedir. Lahana, brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanasının da ait olduğu, Latince ismi “Brassicaceae” ya da bilinen adıyla turpgiller ailesinin bir üyesidir. Tıpkı diğer yeşil yapraklı sebzeler gibi yüksek oranda vitamin ve mineral kaynağıdır. Rokanın besin değerleri şu şekildedir:
A vitamini (retinol)Beta-karoten (provitamin A)D vitamini (kolekalsiferol)E vitamini (tokoferol)K1 vitaminiK2 vitaminiC vitaminiB1 vitamini (tiamin)B2 vitaminiB3 vitamini (niasin)B5 vitamini (pantoneik asit)B6 vitaminiB9 vitamini (folik asit)B12 vitamini (kobolamin)KalsiyumBakırDemirİyotMagnezyumManganezFosforluPotasyumSelenyumSodyum (tuz)ÇinkoROKANIN ZARARLARI NELERDİR?Roka, genel olarak vücut sağlığı için oldukça yararlıdır. Ancak, bazı tedaviler ve ilaçlar rokanın tüketilmesine engel olabilir. Örnek olarak, kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan tedavisi durumunda fazla tüketilmesi uygun olmayabilir.
ROKANIN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?Antioksidanlar, fitokimyasallar ve karotenoidler ile doludur. Diğer yapraklı yeşillikler ile karşılaştırıldığı zaman roka, minerallerin vücuda emilimini engelleyen kimyasallar olan oksalatlarda düşüktür. Sonuç olarak, roka düşük kalorili, besin açısından zengin bir besindir.
USDA Ulusal Besin Veritabanına göre roka, vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla dolu olduğu bilinen yeşil yapraklı bir bitkidir. Mineraller arasında kalsiyum , potasyum , fosfor , magnezyum ve sodyum sağlar . Yüksek düzeyde C vitamini ve folik asit , yağda çözünen A, E ve K vitaminleri (ancak D değil) ve az miktarda diğer B vitaminleri içerir.
ROKA NASIL TÜKETİLİR?Roka bitkisi, özellikle mevsiminde ve taze olarak tüketilmelidir. Ülkemizin birçok bölgesinde yetişen bir bitkidir. Kış mevsiminde seralarda yetiştirilmesi mümkün olmaktadır. Roka dünya mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Roka çiğ tüketilebileceği gibi hafif haşlanarak da kolaylıkla tüketilebilir. Roka çoğunlukla çok temiz bir biçimde yıkandıktan sonra teker teker salataya konmadan da tüketilebilen bir bitkidir. Hatta üzere limon sıkarak tüketildiğinde çok daha lezzetli hale gelebilmektedir.
ROKA NERELERDE YETİŞİR?Roka Akdeniz ülkelerinde Roma İmparatorluğu döneminden beri bilinmektedir. Yabani olarak doğada mevcut olduğu gibi tarım amacıyla da yetiştirilir. Roka İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde genellikle salata ve garnitür olarak kullanılır. Ancak bazı ülkelerde yemek olarak da pişirilir.
Son Yazılar
Most Used Categories
- Güncel (14.812)
- www.gidahatti.com (1.509)
- www.tarimpusulasi.com (103)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (430)
- Manşet (118)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)