Dünya Hayvanları Koruma Örgütü’nün (World Animal Protection) gıda hizmeti veren restoranların kümes hayvanlarının refahı konusundaki taahhütlerini ve kaydettikleri ilerlemeyi ölçen Pecking Order 2024 raporuna göre Avrupa’da her yıl yüz milyonlarca piliç yetiştiren şirketler, temel hayvan refahı taahhütlerinde endişe verici bir şekilde geride kaldı. Raporda incelenen şirketler arasında McDonald’s, KFC, Pizza Hut, Starbucks, Ikea ve Burger King yer alıyor.
İncelenen işletmelerin %71’i piliç refahı konusunda belirli politikalara sahipken, sadece %41’i Avrupa Tavuk Taahhüdü (ECC) standartlarını hedef olarak belirledi. Standartları ise yalnızca dörtte biri uyguluyor.
Dünya Hayvanları Koruma Hollanda Direktörü Dirk Jan Verdonk “Genel olarak ilerleme hala çok yavaş. Bu durum, şirketlerin çabalarını artırmalarının aciliyetini gösteriyor. Şirketlerin verdikleri taahhütleri yerine getirmesi için zaman daralıyor”
Rapor, Avrupa Birliği’nin genelinde ilerlemenin yavaş olduğunu, AB’nin insani statüsünü ilerletmek için temel refah yasaları konusunda ayak sürümeye devam eden AB politikacılarının da buna dahil olduğunu öne sürüyor.
Yeni rapor, Avrupa Komisyonu’nun 2026 yılı için hayvan refahı reformlarını ortaya koyan AB Tarımının Geleceğine İlişkin Stratejik Diyalog raporunun ardından yayınlandı.
Raporun kapsamıRapor kapsamında 7 ülkeden 75 şirket değerlendirildi. Taahhüt ve hedefler için ortalama puan %39 iken, performans ve raporlama sadece %7’de kaldı. Raporda, “Değerlendirilen 75 şirketten 31’i ya ECC’yi taahhüt etti veya piliç refahı politikalarını ECC standartlarıyla tamamen uyumlu hale getirdi. Ancak, sadece 19 şirket piliç refahına ilişkin performans raporlamasında önemli bir ilerleme kaydetti” ifadeleri kullanıldı.
En yüksek ülke puanlarını elde eden ülkeler, sırasıyla %36 ve %33 ile Fransa ve Almanya oldu. Çek Cumhuriyeti (%19), İspanya (%18), Polonya (%17), İtalya (%14) ve Romanya (%14) gibi diğer ülkeler ise geride kaldı.
Kaç şirket iyi kanatlı refahına sahip?
Rapora göre, az sayıda (%15) şirket piliç refahını ele alma konusunda erken aşamada ilerleme kaydetmiş veya ilerleme kaydediyor. Ancak ölçülen diğer tüm şirketler (%85) tedarik zincirlerindeki piliç refahını yönetme ve raporlama konusunda kötü performans gösterdi. Düşük puanlara katkıda bulunan sorunların çoğu, raporlamanın yanı sıra ECC kriterlerini karşılamak için yol haritalarına sahip olmamaktı.
Wageningen Hayvancılık Araştırmaları kıdemli bilimsel araştırmacısı Ingrid de Jong, fast-food’a piliç tedarik eden sektörün aynı zamanda hızlı büyüyen tavuk ırkları da dahil olmak üzere daha yoğun üretim yöntemlerine dayandığını söyledi.
De Jong, “Bu sistemler her türlü hayvan refahı sorunuyla ilişkilidir. Sağlık sorunları, hareket sorunları, ahırlardaki iklim ve altlık yönetimi, yüksek stok yoğunluğu, yüksek stok yoğunluğu, fiziksel rahatsızlıklar veya sınırlamalar nedeniyle doğal davranışları gerçekleştirme fırsatının olmaması veya çok az olması…” dedi.
Son Yazılar
- Ordu’da Üreticilere Desteklerle Tarımda Yeşil Devrim
- İhracattan geri dönen ürünlerin akıbeti belli oldu
- Çankırı Şehit Mehmet Ata Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bölge okulu oldu
- Samsun’da Jersey Projesi ile Süt Üretiminde Artış
- Konya Şeker, 2024-2025 Kampanya Döneminde Üreticilere 348 Milyon TL Patates Bedeli Ödeyecek
Most Used Categories
- Güncel (14.825)
- www.gidahatti.com (1.510)
- www.tarimpusulasi.com (103)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (438)
- Manşet (119)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)