Güncel, www.gidahatti.com

TGDF Dünya Gıda Günü Konferansı Ankara’da başladı!

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu ( TGDF), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ( FAO) ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen Dünya Gıda Günü Konferansı, açılış konuşmalarıyla birlikte başladı.
Dünya Gıda Günü her yıl farklı bir tema ile her yıl Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim’de kutlanıyor. 2022 yılındaki Dünya Gıda Günü teması da “Kimseyi Geride Bırakma” olarak belirlendi.
Konferansın teması “Kimseyi Geride Bırakma”Konferansın da teması olarak belirlenen “Kimseyi Geride Bırakma” mottosu; ‘dünyanın her yerinde, kimseyi geride bırakmadan herkesin yeterli miktarda sağlıklı ve besleyici gıdaya erişebildiği sürdürülebilir bir dünya inşa etme’ hedefine atıfta bulunuyor. Kimseyi Geride Bırakma teması, daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi yaşam
Dünya Gıda Günü Konferansı açılış konuşmalarıyla başladıAçılışta Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Demir Şarman, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Dr. Viorel Gutu ve T. C. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi konuşmalar yaptı, gıda zincirinin yaşadığı güçlükler, küresel açlık ve gıda güvencesi sorunlarına ilişkin önemli mesajlar verdi.
TGDF Başkanı Şarman: “Var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz”“Gıda” ekseninde açlık, yetersiz beslenme, iklim değişikliği, bölgesel ve küresel çatışmalar, pandemi ve yeniden hayatımıza giren zoonotik salgınlar gibi birçok ortak sorunun bulunduğunu söyleyen Şarman, “Tarım ve gıda üretiminde öteden beri hepimizin bildiği yapısal sorunları aşmak durumundayız” diye konuştu.
Konuşmasında Türk gıda ve içecek sektörünün ulusal ve küresel ölçekteki sorunları aşmak için var gücüyle çalıştığını vurgulayan Şarman, “Tarım – Gıda Zincirinin tarladan sofraya yaşadığı zorlukların katlanarak arttığını ve risklerin giderek büyüdüğünü bilerek, her zamankinden daha fazla işbirliği içinde hareket etmek durumundayız” dedi.
FAO Türkiye Temsilcisi Dr. Viorel Gutu: “Ümitsizliğe kapılmamalıyız”İklim krizi, COVID-19 pandemisi, ekonomik şoklar ve Ukrayna’daki savaş dahil olmak üzere ülkeler arası çatışmaların neden olduğu birçok zorluğu aynı anda yaşadığımızı dile getiren Dr. Gutu, “FAO ve diğer BM kuruluşlarının hazırladığı Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu raporu, gıda güvencesizliğinin dünyanın birçok bölgesinde felaket seviyesine ulaştığını gösteriyor.
Ortadaki tablo kötü olsa da ümitsizliğe kapılmamalıyız. Elimizdeki tarım-gıda sistemleri, daha adil ve refah dolu bir gelecek için önemli bir potansiyeli barındırıyor. Bu potansiyeli açığa çıkarmaya odaklanmalıyız” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Kirişçi: “Daha dirençli gıda sistemleri için acil eylemlere ihtiyaç var”Yaptığı konuşmada gıda güvenliğinin küresel anlamda yalnızca günümüzü değil, geleceği de ilgilendirdiğinin altını çizen Bakan Prof. Dr. Kirişçi, “Araştırmalar, artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak için gıda üretimini mevcut miktara göre %60 artırmamız gerektiğini gösteriyor. Öte yandan pandemi, iklim değişikliği ve ülkeler arası çatışmalar gibi krizlerin üstesinden gelmek için ilgili tüm paydaşlar arasında çok taraflı işbirliğine ihtiyaç var.
Son Birleşmiş Milletler verileri göstermektedir ki sağlıklı beslenme imkanına erişemeyen 2,3 milyardan fazla insan var. Daha dirençli gıda sistemleri için küresel dayanışma çerçevesinde acil eylemlere ihtiyaç duyulmakta” dedi.

Read More