Araştırmacılar, uygulamanın doğru şekilde eğitildikten sonra, basit fizyolojik işaretleri kullanarak hastaların bilincindeki değişimleri doğru bir şekilde tespit edebileceğini öne sürüyor.
Yoğun bakımda tedavi gören hastaların nabzı ve tansiyonu sürekli takip ediliyor. Ancak beyin işlevleri ve bilincin takip edilmesi daha zor. Bunun için klinik ekiplerinin uzun süreli değerlendirmeler yapması gerekiyor.
Elektronik bir sistem tarafından yapıldığında, beyin işlevlerinin takip edilmesi kesintisiz hale gelebilir. Bu sayede günlük kontroller arasında gerçekleşecek ve gözden kaçabilecek değişimler de yakalanabilir.
Tarif edilen teknolojinin uygulanması için henüz erken. Ancak ilk testlerden elde edilen sonuçlar, bunun uygulanabilir bir yaklaşım olduğunu, aynı zamanda birçok yoğun bakım ünitesine kolayca, uygun maliyetle entegre edilebileceğini gösteriyor.
Hastaların izlendiği ekipmanların yanına kolayca kurulabilecek bu sistemler, tıp profesyonellerinin muayenelerinde tamamlayıcı bir unsur olabilir.
Mevcut sisteme göre avantajı ne olacak?ABD New Jersey’deki Stevens Teknoloji Enstitüsü’nde bilgisayar bilimcisi olan Samantha Kleinberg, “Bilincin açık olması, bir lambanın açık veya kapalı olması gibi bir durum değil. Daha çok ayarlanabilen, karartıcı bir lamba anahtarına benzetebiliriz. Hastaların bilinç durumu gün içerisinde değişebiliyor.
Hastaları yalnızca günde bir kez kontrol ettiğinizde, tek bir noktadan veri alıyorsunuz. Geliştirdiğimiz algoritma ile bilinci sürekli takip ederek hastanın durumu hakkında daha doğru bir bilgi sahibi oluyorsunuz” diyerek geliştirdikleri sistem hakkında bilgi verdi.
Araştırmadan elde edilen bulgular Neurocritical Care dergisinde yayınlandı.
Yoğun bakımda yatan hastaların beynini izleyebilen yazılım geliştirildi!
