Ekmekçilik, pastacılık ve çikolata sektörlerine küresel ölçekte ürün ve çözümler sunan Puratos, 10 yılı aşkın süredir devam eden Taste Tomorrow (Yarının Tatları) araştırması ile ekmek, pasta ve çikolata ürünleri hakkında yedi farklı dilde ve 50’den fazla pazarda yapılan aramaları ve çevrim içi konuşmaları takip ediyor ve bu veriler, 20 binden fazla katılımcıyla yapılan sektörün en büyük global tüketici anketiyle birleştirerek, gıda endüstrisinin bugünü ve geleceği hakkında elde edilen sonuçları sektör ile paylaşıyor.
Sürekli güncellenen sosyal medya konuşmaları, arama motoru sorguları ve sistematik tüketici anketlerini birleştiren Taste Tomorrow verilerinin en son analizine göre, 2025 yılında en öne çıkacak üç trend şöyle:
Ekşi Maya – %40 artışEkşi maya kalıcı bir trend olmaya devam ediyor. Taste Tomorrow verileri, 2025 yılına kadar ekşi mayanın ekmekçilik sektöründeki en büyük ve en hızlı yükselen trend olarak kalacağını ve küresel çapta tüketici ilgisinde %40’lık bir artış öngörüldüğünü gösteriyor. Bu büyüme, bölgelere göre farklı faktörlerden kaynaklanıyor.
Ekşi mayanın zaten yerel gıda kültürünün bir parçası olduğu birçok ülkede, popülerliği geleneksel ekmeklerin ötesine geçiyor. Bu bölgelerde ekşi maya, kruvasan, bagel, donut gibi farklı ürünlere de dahil edilerek tüketicilere yeni görsel ve duyusal deneyimler sunuyor. Bu trend, ekşi mayanın zanaatkarlık yönünün zaten iyi bilindiği Fransızca konuşulan ülkelerde özellikle dikkat çekiyor. Bu pazarlardaki derinlemesine bilgi, ekşi mayanın kendine has lezzet profilleri ve bağırsak sağlığına faydalarına verilen değeri içeriyor.
Dünyanın diğer bölgelerinde ise ekşi maya, daha çok bir yenilik veya Batı mutfağıyla ilişkilendirilen bir unsur olarak öne çıkıyor. Bu yeni ilgi, popülerliğini artırarak hızla büyümesine katkı sağlıyor.
Farklı Mutfakların Buluşması – %10 artışMutfak birleşimleri, farklı mutfaklardan gelen lezzet, doku ve formatların bir araya gelmesi, 2025 yılında pastacılık, kekler ve tatlılar alanında öne çıkan trendlerden biri olacak. Bu trend, farklı kültürlerden malzemeleri ve teknikleri birleştirerek tüketicilere heyecan verici, yenilikçi tatlar sunan hibrit tatlılar yaratmayı amaçlıyor. Öne çıkan örnekler arasında Crookie ve Dubai çikolatası gibi viral kreasyonlar bulunuyor.
Teknoloji ve yapay zeka ilhamlı yeniliklere olan ilginin artmasıyla birlikte pastacılar, yeni lezzet kombinasyonları, tasarımlar ve formatlar oluşturmak için yapay zeka kullanıyor. Tüketiciler, bu teknoloji destekli yeniliklerin, geleneksel yöntemlerle geleceği birleştiren yönlerine büyük ilgi gösteriyor. Sosyal medya da bu mutfak birleşimlerinin geniş kitlelere ulaşmasında büyük rol oynayarak bu yaratıcı tatları viral hale getiriyor. Tatlı ve baharatlı, tatlı ve tuzlu gibi beklenmedik kombinasyonlar, ayrıca “ekşi dokunuş” olarak bilinen tatlı ve ekşi gibi yeni tatlar da tüketicileri cezbederek daha maceracı ve alışılmışın dışında lezzet deneyimlerine olan talebi artırıyor.
Bu trend sadece lezzetlerle sınırlı kalmıyor; dokular ve formatlar da birleşimlerin bir parçası. Farklı tatlıların çıtırlığını başka bir tatlının yumuşaklığıyla birleştiren veya farklı formatları tek bir yenilikçi tatlıda bir araya getiren hibrit kreasyonlar, tüketicilerin ilgisini çekiyor. Doğu ve Batı lezzetlerini birleştirmek, Latin Amerika etkilerini katmak veya doku zıtlıklarıyla oynamak, pastacılık dünyasında yaratıcılığı ve heyecanı körüklüyor. Bu trendin İngilizce ve Portekizce konuşulan ülkelerde istikrarlı bir şekilde büyümesi beklenirken, 2025 yılında Çin’de %13, İspanya’da %11 ve Almanca konuşulan bölgelerde %7 oranında artması bekleniyor.
Besin Dengesi – %30 artışBesin dengesi, çikolata endüstrisinde öne çıkan en büyük trendlerden biri olarak yükseliyor. Yeni bir kavram olmasa da, bu trendin ön plana çıkması, çikolatanın genellikle keyif odaklı bir ürün olarak görüldüğü bir sektörde önemli bir değişime işaret ediyor. Bu trendin gelecek yıl içinde %30 oranında büyük bir artış göstermesi bekleniyor. Taste Tomorrow araştırması, tüketicilerin giderek daha fazla zerdeçal, bitkisel özler, fındık, tohum ve protein gibi sağlık destekleyici içeriklere sahip çikolata ürünleri aradığını ortaya koyuyor. Bu çikolatalar, uykuyu iyileştirmek ve bağışıklığı güçlendirmek gibi işlevsel faydaları sayesinde tüketicilerin sağlık odaklı diyetlerinde giderek daha fazla yer buluyor. Aynı zamanda, çikolatayı daha çok keyif olarak gören tüketiciler de daha sağlıklı alternatifler arayarak bu trendin büyümesine katkıda bulunuyor. Şeker oranı düşük ve besleyici içeriklerle zenginleştirilmiş çikolatalar, hem lezzet deneyimini geliştiriyor hem de daha sağlıklı beslenme yönünde küçük adımlar atılmasını sağlıyor.
Puratos Global CMO’su Laurence Herbert, “On yılı aşkın bir süredir elde ettiğimiz verilerle Taste Tomorrow, ekmekçilik, pastacılık ve çikolata sektörleri için güvenilir bir bilgi kaynağı haline geldi. Bu trend tahminlerinden haberdar olmak, sektör profesyonelleri için rekabetçi kalmak ve yenilikçi olmak açısından büyük önem taşıyor. Puratos olarak, iş ortaklarımızın bu bilgileri kullanarak sürekli yenilikler yapmalarına ve tüketicilerin değişen taleplerini karşılamalarına yardımcı olmaya kararlıyız.” dedi.
Son Yazılar
- Ordu’da Üreticilere Desteklerle Tarımda Yeşil Devrim
- İhracattan geri dönen ürünlerin akıbeti belli oldu
- Çankırı Şehit Mehmet Ata Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bölge okulu oldu
- Samsun’da Jersey Projesi ile Süt Üretiminde Artış
- Konya Şeker, 2024-2025 Kampanya Döneminde Üreticilere 348 Milyon TL Patates Bedeli Ödeyecek
Most Used Categories
- Güncel (14.825)
- www.gidahatti.com (1.510)
- www.tarimpusulasi.com (103)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (438)
- Manşet (119)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)