3 boyutlu yazıcıyla üretilen ilk vegan somon raflarda yerini aldı

(Görsel: Revo Foods)
Gıda teknolojisi girişimi Revo Foods tarafından piyasaya sürülen ürün “THE FILET – Inspired By Salmon” (T. Somondan İlham Alınan Fileto) olarak adlandırıldı. Bu alternatif ürünün 3 boyutlu (3D) baskı teknolojisiyle üretilen ve süpermarket raflarında yerini alan ilk gıda olacağı düşünülüyor.
Üretici firmanın CEO’su Robin Simsa tarafından yapılan bir açıklamada, “3 boyutlu baskı ile endüstriyel ölçekte gıda yapılması yeni bir dönemi başlatıyor. Bununla birlikte yaratıcı bir gıda devrimine, gıdaların tam olarak müşteri ihtiyaçlarına göre hazırlandığı bir çağa giriyoruz” ifadelerini kullandı.
3D baskı ile somon nasıl üretiliyor?Diğer bazı et ikame ürünleri gibi alternatif somon ürünü de ipliksi mantarlardan elde edilen mikoproteinden üretiliyor.
Ürün beslenme açısından bir dizi vitamin ve hayvansal muadili gibi omega-3 yağ asitleri içeriyor. Aynı zamanda 100 gramda 9,5 gram ile yüksek bir protein içeriğine sahip. Ancak bu yine de aynı miktarda normal somondaki protein içeriğinden daha az.
Revo Foods, başka bir girişim olan Mycorena ile birlikte çalışarak mikoproteini 3D yazıcıdan geçirilmek üzere özel olarak tasarladı. Araştırmacılar birkaç yıldır 3D yazıcıda basılmış gıda ürünleri üzerinde çalışıyorlar. Bu çalışmalar sonucunda lazerle pişirilmiş cheesecake ve laboratuvarda üretilen etler gibi birçok ürün ortaya çıktı.
Bu ürünlerin üretilmesinin arkasındaki motivasyon ne?Bu çalışmaların yapılma sebeplerinden biri de, gıda alternatiflerinin gıda üretimini daha sürdürülebilir hale getirebileceği düşüncesi. Sürdürülebilirlik balıkçılık sektörü için büyük bir endişe kaynağı. Küresel balık stoklarının tahminen %34’ü aşırı avlanmış durumda. Bu durum balıkların üreyebileceklerinden daha hızlı avlanmaları ve dolayısıyla sayılarının azalması anlamına geliyor.
Gıda üretimi, küresel sera gazı emisyonlarının dörtte birinden fazlasını meydana getiriyor. Bu emisyonların %31’i hayvancılık ve balık çiftliklerinde, %18’i ise işleme ve nakliye gibi tedarik zinciri aşamalarında oluşuyor.
Revo Foods’un web sitesine göre vegan somon filetosunun üretiminde, geleneksel somon balığının yakalanması ve işlenmesine kıyasla %77 – 86 daha az karbondioksit ve %95 daha az tatlı su kullanılıyor.
Somon alternatifinin piyasada başarılı olup olmayacağı henüz belli değil. Revo Foods, bu tür ürünlerin başarısının anahtarının “fleksitariyan pazara hitap eden otantik bir tadı yeniden sağlamakta yattığı” düşüncesinde.
3 boyutlu baskı teknolojisiyle gıda üretimini gösteren bilgilendirici bir videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Firmanın geliştirdiği ürünle ilgili reklam filmini aşağıdan izleyebilirsiniz…

Read More

  • Related Posts

    Gül Yağı Atıkları Ekonomiye Kazandırılıyor
    • adminadmin
    • Ağustos 23, 2025

    Balıkesir’in Edremit ilçesinde gül yağı üretimi sonrası ortaya çıkan atıklar, yapılan AR-GE çalışmalarıyla faydalı hale getirilerek ekonomiye kazandırılıyor. 100 ton gül atığı, kolon kanseri tedavisi ve kozmetik sektöründe kullanılmak üzere…

    devamı...
    Reyhan Şerbeti Yaz Aylarının Şifa Kaynağı
    • adminadmin
    • Ağustos 23, 2025

    Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Oğuzhan İlban, reyhan şerbetinin hem serinletici hem de sağlık yararlarıyla yaz aylarında ön plana çıktığını belirtti. Sindirim sistemine faydaları ve…

    devamı...
    wpChatIcon
    wpChatIcon