Deniz seviyesi Çin kıyılarında daha hızlı yükseliyor

Küresel ısınmanın etkileri dünyanın dört bir yanında farklı yoğunluklarda hissediliyor. Bunlardan biri de deniz seviyesi. Deniz seviyesinin Çin kıyılarında küresel ortalamaya göre daha hızlı yükseldiği ifade ediliyor.
Deniz seviyesi yükselmesi açısından dünya ortalaması yıllık 3,6 milimetre. Az gibi görünen bu değer, 20’nci yüzyılın büyük bölümünde yıllık 1,4 mm olarak seyretmişti.
Ortalamadan 0,3 mm daha fazla artışOkyanuslar ve denizler birbirlerine bağlı su kütleleri. Buna rağmen deniz seviyesindeki yükselme eşit şekilde dağılmıyor. Journal of Geophysical Research: Oceans dergisinde yayınlanan son çalışmaya göre Çin denizlerinde seviye yükselmesi ortalama 3,9 mm’ye varıyor.
Bunun sebepleri olarak Çin denizlerinde daha hızlı ısınma, bölgedeki hava basıncının daha düşük olması, Çin denizlerine daha fazla tatlı su girişi, anormal rüzgarlar ve kıyı akıntıları gösteriliyor.
Çin nüfusunun %40’ından fazlası ve sanayinin %60’ı düşük rakımlı kıyı bölgelerinde bulunuyor. Bu bölgeler aynı zamanda küresel deniz seviyesi artışına karşı en savunmasız noktalar.
Deniz seviyesi neden yükseliyor?Küresel anlamda deniz seviyesinin yükselmesinin en önemli nedeni kutuplardaki buzulların erimesi. Dünyadaki buz kütlesinin erimesi suyun yükselmesinden başka pek çok sorunu beraberinde getiriyor.
Kayıtlara göre 1961 yılından beri deniz seviyesi 2,7 santimetre yükselmiş durumda. Son yıllarda ise bu artış hızlandı.
Buzulların erimesinin bir başka etkisi ise okyanus akıntılarının yavaşlaması veya kesilmesi. Bu durum dünyanın iklimini ciddi şekilde etkileyen bir değişim.
Buzulların yavaş yavaş yok olması, çeşitli türlerin yaşam alanlarının da yok olması anlamına geliyor. Canlılar üzerinde bir diğer etki de denizlerin tuzluluk oranlarının düşmesi.

Read More

  • Related Posts

    Prof. Dr. Yaşar Karadağ Tahıl Deneme Alanlarını İnceledi

    Harun Göksel / Konya; Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Ziraat Fakültesi’nde yürütülen tahıl ıslahı çalışmaları, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ tarafından yerinde incelendi. İnceleme kapsamında, Fakülte Dekan Yardımcısı ve Tarla…

    devamı...
    TİGEM, safkan Arap elit ve koşu taylarının seçimini tamamladı

    Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM), her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği safkan Arap elit ve koşu taylarının seçimini uzman heyet aracılığıyla tamamladığı bildirildi. Read More

    devamı...
    wpChatIcon
    wpChatIcon