Güncel, www.gidahatti.com

Bilimsel araştırma: Omega-3 orta yaşlarda beyni koruyor!

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Neurology dergisinde yayınlandı.
Araştırmanın başında, toplum sağlığı bilimleri alanında çalışan Dr. Claudia Satizabal vardı. Satizabal, “Geçmiş araştırmalar bu ilişkiyi genellikle yaşlı kişilerde inceledi. Yeni yaptığımız çalışmadaki katkımız, daha genç yaşlarda dahi omega 3 içeren besinler tüketildiğinde, orta yaşlarda görülen beyin yaşlanması göstergelerinin çoğu karşı koruma sağlandığını ortaya koymak oldu” diye konuştu.
Çalışmada yer alan katılımcıların ortalama yaşı 46’ydı. Ekip, kırmızı kan hücrelerindeki omega 3 yağ asidi konsantrasyonları ile, beyin MRI taramalarını ve yaşlanma işaretlerini karşılaştırdı. Aynı zamanda Alzheimer riskinin artmasıyla ilişkilendirilen bir genetik varyasyon olan APOE4 taşıyıcısı gönüllülerde, kırmızı kan hücresindeki omega 3 konsantrasyonları da incelendi.
Araştırma sonuçları, Omega 3’ün beyin üzerindeki olumlu etkilerini gösterdi Bunama ve inme geçmişi olmayan 2.183 hastada şu sonuçlara rastlandı:
Yüksek omega 3 endeksi, daha büyük hipokampal hacimle ilişkilendirildi. Beynin bir yapısı olan hipokampüs, öğrenme ve hafızada önemli bir rol oynar.Daha fazla omega 3 tüketmek, daha iyi “soyut akıl yürütme” becerisiyle ilişkilendirildi. Soyut akıl yürütme, mantıklı düşünme yoluyla karmaşık konseptlerin algılanması kabiliyeti olarak tanımlanabilir.Omega 3 endeksi yüksek olan APOE4 taşıyıcılarında daha az küçük damar hastalığı tespit edildi. APOE4 geni, kalp damar hastalığı ve vasküler bunamayla ilişkilidir.Araştırma ekibinde yer alan Dr. Debora Melo van Lent, “EPA ve DHA gibi yağ asitleri, beyni koruyan ve daha iyi çalışmasını sağlayan mikrobesinlerdir. Yaptığımız çalışma, bu etkiyi daha genç yaştaki bireylerde de gözlemleyen ilk araştırma. Bu yaş grubuna yönelik daha fazla araştırmaya ihtiyaç var” diye konuştu.

Read More