DSÖ Baş bilim insanı Jeremy Farrar, Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu bence çok büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor” dedi.
Mevcut kuş gribi salgını 2020 yılında başladı ve on milyonlarca kümes hayvanının ölümüne yol açtı. Yabani kuşların yanı sıra kara ve deniz memelilerine de bulaştı. Geçtiğimiz ay listeye inek ve keçilerin de katılması uzmanlar için şaşırtıcı bir gelişme oldu. Zira bu hayvanların bu grip türüne duyarlı olmadığı düşünülüyordu.
En büyük endişe, hastalığın insandan insana bulaşmaya başlamasıFarrar, A (H5N1) türünün küresel bir zoonotik hayvan pandemisi haline geldiğini söyledi, “En büyük endişe ördekleri, tavukları ve zamanla memelileri enfekte etmeye başlayan bu virüsün mutasyon geçirmesi ve insanları enfekte etme, daha sonra da insandan insana geçme yeteneğini geliştirmesi” dedi.
Şu ana kadar influenza A(H5N1) virüsünün insanlar arasında yayıldığına dair herhangi bir kanıt bulunmuyor.
Vaka ölüm oranı yüzde 52!Ancak Farrar, insanların hayvanlarla temas yoluyla enfekte olduğu yüzlerce vakada ölüm oranının olağanüstü yüksek olduğunu söylüyor. DSÖ, 2003’ten bu yıl 1 Nisan’a kadar 23 ülkede tespit edilen 889 insan vakasında 463 ölüm kaydedildiğini, vaka ölüm oranının %52 olduğunu açıkladı.
Endişe verici bir gelişme olarak, ABD’li yetkililer bu ayın başlarında Teksas’ta bir kişinin süt sığırlarına maruz kaldıktan sonra kuş gribine yakalandığını açıkladı. Bu, ülkede kuş gribi testi pozitif çıkan ikinci insan vakası. Vaka, virüsün Teksas, Kansas ve diğer eyaletlerde yabani kuşlara maruz kalan sürüleri hasta etmesinin ardından ortaya çıktı.
DSÖ, bunun aynı zamanda enfekte bir memeliyle temas yoluyla influenza A(H5N1) virüs suşu ile ilk insan enfeksiyonu olduğunu söyledi. Farrar, “Virüs memeli popülasyonuna girdiğinde, insanlara yaklaşıyor. Bu virüs sadece yeni konakçılar arıyor” uyarısında bulundu.
Farrar konuşmasında, “Kaç insan enfeksiyonunun gerçekleştiğini anlamak çok önemli. Çünkü virüsün adaptasyonunun gerçekleşeceği yer orası. Söylemesi trajik bir şey ama eğer H5N1 ile enfekte olursam ve ölürsem, bu işin sonu olur. Eğer toplumda dolaşır ve virüsü başka birine bulaştırırsam, o zaman döngü başlar” ifadelerini kullandı.
H5N1 için aşı ve tedavi edici ilaçların geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Farrar, dünyanın dört bir yanındaki bölgesel ve ulusal sağlık yetkililerinin virüsü teşhis etme kapasitesine sahip olması gerektiğini vurguladı.
Son Yazılar
Most Used Categories
- Güncel (14.812)
- www.gidahatti.com (1.509)
- www.tarimpusulasi.com (103)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (430)
- Manşet (118)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)