Güncel, www.gidahatti.com

Ağrı Yöresel Yemekleri: Abdigor Köfte

Efsaneler şehri Ağrı’nın efsane lezzeti Abdigor Köftesi ile karşınızdayız. Yöreye ait taş üzerinde macun kıvamına gelene dek dövülerek yapılan Abdigor Köftesi kuşkusuz ve öncelikle Ağrı’da yenilmeli. Ama gidemeyip te bu muazzam lezzeti denemek isterseniz işte gereken malzemeler ve tarifi.. 
Abdigör Köfte için gereken malzemeler1 kg dana bonfile2 adet yumurta1 adet soğan2 çorba kaşığı karabiber2 çay kaşığı kırmızı toz biberGarnitür için2 adet patlıcan250 gram sivri biber1 bağ maydanoz1 kg domates

Abdigör Köfte nasıl yapılır? İşte tarifi.. Bonfileler, yöreye ait taş üzerinde tahta tokmakla 25 dakika sinir ve yağları ayrılacak şekilde dövünlür. Ete 2 tatlı kaşığı tuz eklenir. 25 dakika daha dövülür.
Dövme işlemi bittikten sonra, macun kıvamına gelen ete, ince kıyılmış soğan, karabiber, toz biber, yumurta ve un eklenip yoğurulur.
Diğer tarafta, geniş bir tencereye, yarısını geçecek kadar su konur. 2 tatlı taşığı tuz eklenir. Kaynamaya yakın suya 1 paket toz bulyon atılır. Köftelik malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp, ıslak el ile şekil verilir ve suya atılır. Tencerenin kapağı kapatılıp, 20-25 dakika harlı ateşte pişirilir.
Köfteler piştikten sonra, suyu süzülür. Köfteler, tereyağında kavrulur. Sunum için servis tabağında pilav havuz şeklinde açılır. Üzerine köfteler bırakılır.
Diğer tarafta daha önceden hazırlanıp, kabuğu soyulmuş ve ufak doğranmış 50 gram tereyağında sote edilmiş domates sosu ilave edilir. Garnitürle süsleyerek servis yapılır.

Ağrı’da Tarım ve HayvancılıkAğrı’da başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa ve şeker pancarıdır. Murad Suyu bataklığında pamuk, kendir, pirinç, mısır ve çavdar yetişir. Bataklıklarda kamış fazladır. Su bakımından zengin olduğu halde ancak 23.522 hektar arazi sulanmaktadır. Doğu Bayezid, Patnos ve Tutak ovalarının sulanması için proje çalışmaları yapılmaktadır. 
Yörede koyun yetiştiriciliği başta gelir. Kırsal bölgelerde göçebeler çoğunluktadır. Geniş mer’a ve otlaklarda, yaylalarda koyun, keçi, sığır, manda beslenmektedir.
Ağrı Yemekleri Geleneksel mutfak kültüründe oldukça eski olan Ağrı, çok özgün yemeklere sahiptir. Bu özgün yemekler arasında, Gırar (Ayran Aşı), Selekeli (Sac kavurma), Goşteberg (Buğulama-Çoban buğulama), Sahan kebabı, Zeğme, Kuru meyveli keledoş, Tırşok, Sengesir, Arpa yarmalı sebze aşı, Çiriş (Gulik)aşı, Dağ kebabı, Şırdan kebabı, Tandırda kuzu güveç, Bozbaş (piti), Taş köfte, Mercimekli erişte pilavı, Kete, Binsel (Kılor), Aşure, Zülbiya tatlısı ile Anadolu’nun en eski diyet yemeği olan Abdigör köftesidir.
Kaynak: Kültür Portalı, Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Read More