Güncel, www.gidahatti.com

Astronotlara müjde: Mars’ta oksijen üretildi!

MOXIE olarak kısaltılan deneyin açık adı ” Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment”, Türkçesi Mars Oksijeni: Yerinde Kaynak Kullanım Deneyi. Bu deney 2021 yılı Şubat ayında Mars’a inen Perseverance aracının görevlerinden biri.
Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmaya göre 2021 sonuna kadar geçen sürede MOXIE ile farklı atmosfer koşullarında yürütülen 7 deneyde de oksijen üretilebildi. Deney koşulları arasında gece ve gündüz yanında Mars gezegeninin farklı mevsimleri de bulunuyor.
Ortalama bir ağaç düzeyinde oksijen üretildiNASA tarafından desteklenen MOXIE deneylerinin tamamında saatte 6 gram oksijen üretme görevinin başarıyla yerine getirildiği ifade ediliyor. Bu miktar dünyada ortalama bir ağacın ürettiği oksijen miktarına eşit.
Araştırmacılar MOXIE’nin ölçeğinin büyütülerek insanlardan önce Mars’a gönderilebileceğini ve kesintisiz olarak birkaç yüz ağaç düzeyinde oksijen üretebileceğini belirtiyor.
Başarıyla üretileceği öngörülen bu oksijen miktarı daha sonra Mars’a gönderilecek astronotların ihtiyacını karşılamanın yanında, geri dönüş roketleri için de yakıt olarak kullanılabilecek.
Mars kaynakları kullanılarak üretim yapılacakDeneyin bir diğer özelliği de ilk kez bir başka gezegende “yerinde kaynak kullanımı” yapılmış olması. Başarılı bir şekilde gösterildi üzere Mars gezegeninin kendi kaynakları, gezegende ihtiyaç duyulan şeylerin üretiminde kullanılabilecek. 
Halihazırda deneyleri sürdürülen MOXIE cihazı Perseverance aracına sığabilmesi adına oldukça küçük boyutlarda tasarlanmış. Bunun yanında Mars aracının hareket ve deney programına göre açılıp kapanarak kısa süreler çalışıyor.
Bilim insanları gelecekte gezegene gönderilecek ünitelerin kesintisiz çalışan daha büyük üniteler olacağını ve bir oksijen fabrikası gibi işleyeceğini öngörüyor. 

Read More