Keten tohumu, keten bitkisinden elde edilen ve yüzyıllardır alternatif tıpta kullanılan ve faydaları saymakla bitmeyen, yüksek oranda lif, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar içeren bir bitkidir. Keten tohumu genellikle yoğurda karıştırılarak tüketilmektedir. Zayıflamaya yardımcı olur Araştırmalar keten tohumunun sindirimi geliştirme, temiz ve sağlıklı bir cilt, kolesterolü düşürme, şeker isteğini azaltma, hormonları dengeleme hatta kanserle savaşmaya yardımcı olma ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Keten tohumu nedir?Akdeniz’de yetişen ve 2 metreye kadar uzayabilen keten bitkisinden elde edilen küçük, kahverengi, ten rengi veya altın renkli tohumlardır. Keten büyük bir lif kaynağıdır; manganez, tiamin ve magnezyum gibi mineraller ve bitki bazlı protein içerir. Keten, dünyada alfa-linolenik asit (veya ALA) olarak adlandırılan bitki bazlı omega-3 yağ asitlerinin en zengin kaynaklarından biridir.
Keten tohumunun faydaları Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığı için çok önemlidir. Özellikle kabızlığın önlenmesinde ve geçirilmesinde etkin rol oynar.İçinde yüksek miktarda omega 3 yağ asidi bulunduran keten tohumu kalp sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Aynı zamanda kötü kolesterolün düşürülmesinde de rol oynar.Kalp- damar hastalıklarının önüne geçilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.İltihap azaltıcı özellikleri vardır. romatoid artrit gibi hastalıkların önüne geçilmesinde etkin rol sağlayabildiği, bu gibi hastalıkların semptomlarının azaltılmasına da yardımcı olabildiği bilinmektedir. Romatoid artrit hastaları tarafından kapsül olarak, tohum olarak ya da yağ formunda tüketilebilir.Yapılan bir araştırma sonucunda keten tohumunun radyasyon etkilerini azalttığı da bildirilmiştir. Fakat veriler yalnızca farelerden elde edilmiş bilgilerle sınırlıdır.Kan şekerini düşürücü özelliği vardır.Menopoz şikayetlerini azaltmaktadır.Kan sulandırıcı özelliği bulunmaktadır.Kolesterolü düşürücü etkisi vardır.Keten tohumu nasıl tüketilir?Keten tohumu tane halinde veya yağ şeklinde kullanılmaktadır. Keten tohumunun öğütüldükten sonra 24 saat içerisinde tüketilmesi gerekir. Salatalara veya yoğurda serpilerek tüketilebilir.Rahatsız edici bir tadı yoktur. Aynı zamanda yapılan hamur işlerine eklenmesi de tavsiye edilir.
Ayrıca keten tohumunu yemeklerde yumurta veya yağ yerine de kullanılabilir. Öğütülmüş keten tohumu yumurta yiyemeyenler için pratik bir alternatiftir.
Keten tohumu kabızlıkta nasıl kullanılır?Herkesin mutfağında olan malzemelerle hazırlanan kabızlık giderici keten tohumu kürünü dışkılama sorunu olan kişiler evde kolaylıkla deneyebilirler. İşte keten tohumu kabızlık için nasıl kullanılır sorusuna ilişkin detaylar;
Kabızlık giderici bu tarif için ihtiyacınız olan; 1 kase doğal yoğurt, 2 tane kuru erik, 2 kuru kayısı ve 2 çay kaşığı keten tohumudur.
Hazırlanışı ise şu şekildedir; Kuru erik ve kuru kayısı ufak ufak doğranır, yoğurda ilave edilir. En son 2 çay kaşığı keten tohumu eklenerek karıştırılır. Kabızlık sorununuz geçene kadar her gün hazırlanabilir ve akşam yatmadan önce tüketilebilir. Keten tohumu diğer malzemelerle birleştiğinde sindirimi kolaylaştırır ve kabızlık şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur.
Faydaları şaşırtıyor! Kalp sağlığından diyabete.. Keten tohumu hakkında bilmeniz gerekenler
