Bilim insanları geçmişte Satürn gezegeninin aylarından birini kaybettiğini öne sürdü. İddiaya göre büyük bir çarpışma sonucu parçalanan ayın bir kısmı şu anda gördüğümüz halkalara dönüştü. Gezegenin sıra dışı eğiminin de bu çarpışmanın bir sonucu olduğu düşünülüyor.
Şimdiye kadar Satürn’ün 26,7 derecelik eğiminin komşusu Neptün gezegeni ile olan çekim ilişkisinden kaynaklandığı düşünülmekteydi. Diğer yandan bilim insanları her ne kadar iki gezegenin bir zamanlar senkronizasyon içinde hareket etmeleri söz konusu olsa da artık durumun böyle olmadığını belirtiyor. İki gezegenin neden birbirinden ayrıldığı sorusuna ise cevap olarak şu kalıyor: “Kayıp bir ay”.
Kozmik çarpışmaScience dergisinde yayınlanan çalışmaya göre halihazırda 83 tane uydusu olan Satürn gezegeni bir zamanlar en az bir tane daha aya sahipti. Bilim insanları bu kayıp aya Chrysalis, yani Türkçede Koza adını verdi. Araştırmaya göre bu varsayılan uydu milyarlarca yıl boyunca gezegenin çevresinde dönerek gezegenin Neptün’le olan ilişkisini sağladı.
Ancak bilim insanlarına göre bundan 160 milyon yıl önce Chrysalis yörüngesinden saparak gezegene çok yaklaştı. Bu da uydunun parçalanmasına neden oldu. Ayını kaybeden Satürn ise Neptün’ün çekiminden kurtularak şimdiki yörüngesine ve eğimine kavuştu. Araştırmacılara göre ayın büyük bölümü gezegene düşmüş olsa da parçalarından bazıları yörüngede kaldı, ardından Satürn’ün bugünkü halkalarını oluşturan küçük buz parçalarına ayrıştı.
Bilim insanları “kayıp ay” teorisinin uzun zamandır üzerinde tartışılan iki konuyu çözdüğünü düşünüyor: Satürn’ün eğimi ve 100 milyon yaşında olduğu tahmin edilen halkanın gezegenden çok daha genç olması.
Satürn’ün halkaları çok eskinden kaybolmuş bir ayın izleri mi?
