Yeni bir araştırmaya göre, insülin baskılayıcı bir protein, karıncalar için gençlik kaynağı olabilir ve diğer türlerde yaşlanma hakkında ipuçları sağlar.
New York Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, insülin baskılayıcı bir protein, karıncalar için gençlik kaynağı olabilir ve diğer türlerde yaşlanma hakkında ipuçları sağlayabilir.
Science dergisinde yayınlanan çalışma, kraliçe karıncaların yaşlanmadan sorumlu olan insülin yolunun sadece bir kısmını bloke eden bir anti-insülin proteini üreterek yaşlanmadan üreme için yüksek metabolizma sergilediğini gösteriyor.
Birçok hayvanda, çok sayıda yavruya sahip olmak, daha kısa bir yaşam süresi ile bağlantılı olarak düşünülüyor. Hayvanlarda doğurganlık ve uzun ömür arasındaki bu negatif bağlantının üzerinde durularak bir çok çalışma ve araştırma yapılıyor.
Yiyecekleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan bir hormon olan insülin, metabolizmanın yanı sıra yaşlanmada da önemli bir rol oynar. Yumurta üretmek oldukça enerji isteyen bir iştir. Bu nedenle ekstra enerjii gerekir.
Bu da insülin seviyelerini yükseltir, ancak üreme için gerekli insülin yolunun artan aktivitesi çoğu hayvanda daha kısa yaşam süresine yol açar. Buna karşılık, diyet kısıtlaması, insülin seviyelerini düşük tutarak ömrü uzatır.
Kraliçe karıncalar doğurganlar ve uzun yaşarlar!Karıncalar, tüm koloninin üremesinden sorumlu olan kraliçeleri, aynı genomu paylaşırken işçi karıncalardan çok daha uzun yaşadıklarından, üreme ve uzun ömür arasındaki dengenin dikkate değer bir istisnası olarak karşımıza çıkar.
Kara bahçe karıncası gibi bir türde, bir kraliçe bir milyon yumurta bırakabilir ve 30 yıl yaşayabilir, kısır işçi kız kardeşleri ise sadece bir yıl yaşayabilir.
Araştırmacılar, toplu RNA dizilimi kullanarak, hem işçilerden hem de kraliçelerden doku örnekleri üzerinde çalışarak, karıncanın beyin, yağ gövdesi (böceklerin karaciğeri) ve yumurtalıklar dahil olmak üzere metabolizma ve üreme ile ilgili kısımlarına odaklandılar.
Sahte kraliçelerdeki artan insülin, yumurtalık gelişimini indükler ve daha sonra Imp-L2 adı verilen insülin baskılayıcı bir protein üretmeye başlar. Imp-L2, insülin sinyal yolunun diğer ana dalındaki, yaşlanmayı kontrol eden ve artan aktivitesi daha kısa yaşam süresine yol açan AKT’deki sinyali bloke eder.
Tüm bu süreçlerin sonunda yaşam sürelerindeki dramtik fark ortaya çıkar.
Karıncalarda uzun ömür ve üreme ile bağlantılı anti-insülin proteini keşfedildi
