Güncel, www.gidahatti.com

Ağrı Yöresel Yemekleri: Çiriş Ketesi (Ağrı Ketesi)

Beyaz Balın merkezi olarak görülen Ağrı hem kültürü hem de yöresel yemekleri ile görülmeye değer illerimizden. Yolunuz Ağrı’ya düşerse mutlaka tadına bakmanız gereken lezzetlerden biri Ağrı Ketesi de denilen Çiriş Ketesi. Diğer Ağrı Yöresel Yemekleri için tıklayın.
Çiriş Ketesi (Ağrı Ketesi) nasıl yapılır?
Buğday unundan hazırlanan hamur bir süre dinlendirilir, yufka şeklinde açılır ve içine  yörede yetişen çiriş isimli bir bitki  konularak sac üzerinde pişirilir. Biraz dinlendirildikten sonra içine tereyağı dökülerek yenilir.
Ağrı’da Tarım ve HayvancılıkAğrı’da başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa ve şeker pancarıdır. Murad Suyu bataklığında pamuk, kendir, pirinç, mısır ve çavdar yetişir. Bataklıklarda kamış fazladır. Su bakımından zengin olduğu halde ancak 23.522 hektar arazi sulanmaktadır. Doğu Bayezid, Patnos ve Tutak ovalarının sulanması için proje çalışmaları yapılmaktadır. 
Yörede koyun yetiştiriciliği başta gelir. Kırsal bölgelerde göçebeler çoğunluktadır. Geniş mer’a ve otlaklarda, yaylalarda koyun, keçi, sığır, manda beslenmektedir.
Ağrı Yemekleri Geleneksel mutfak kültüründe oldukça eski olan Ağrı, çok özgün yemeklere sahiptir. Bu özgün yemekler arasında, Gırar (Ayran Aşı), Selekeli (Sac kavurma), Goşteberg (Buğulama-Çoban buğulama), Sahan kebabı, Zeğme, Keledoş, Tırşok, Sengesir, Arpa yarmalı sebze aşı, Çiriş (Gulik) aşı, Dağ kebabı, Şırdan kebabı, Tandırda kuzu güveç, Bozbaş (piti), Taş köfte, Mercimekli erişte pilavı, Kete, Binsel (Kılor), Aşure, Zülbiya tatlısı ile Anadolu’nun en eski diyet yemeği olan Abdigör köftesidir.
Kaynak: Kültür Portalı, Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Read More