Tarihi Geçen Gıda Özel Reyonda Satılabilecek! Bakanlıktan STT ve TETT İçin Kritik Genelge: Cezası Var, El Konulacak!

Türkiye Gazetesi’nden Sezer Doğru’nun haberine göre; Türkiye’de her yıl milyonlarca ton gıdanın israf edilmesinin önüne geçilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı önemli bir adımı hayata geçiriyor. Kamuoyunda uzun süredir tartışma konusu olan; un, makarna, pirinç, kahve gibi uzun ömürlü gıdaların üzerindeki tarihsel kafa karışıklığı bakanlığın 81 il valiliğine gönderdiği yeni talimatla son buldu. Genelgeyle birlikte, market ve bakkallarda “TETT” ve “STT” uygulamalarında köklü bir denetim sürecine giriliyor.

STT ve TETT Arasındaki Kritik Fark: Biri Yasak, Diğeri Şartlı Serbest!

Bakanlık tarafından yayınlanan genelgede iki tarihleme modeli arasındaki fark net bir şekilde çizildi:

  • Son Tüketim Tarihi (STT): Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve insan sağlığı açısından kısa sürede risk teşkil edebilecek et, süt, peynir gibi gıdaları kapsıyor. Bakanlık, STT’si geçmiş ürünlerin satılmasının kesinlikle yasak olduğunu, tespiti hâlinde ürünlere el konularak işletmelere idari para cezası uygulanacağını bildirdi.
  • Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT): Uygun muhafaza koşullarında gıdanın tazelik, tat ve aroma gibi duyusal özelliklerini koruduğu süreyi ifade ediyor. Doğrudan bir gıda güvenilirliği krizi yaratmayan; makarna, çay, un ve bulgur gibi ürünleri kapsayan TETT’si geçmiş gıdalar için ise yeni bir satış formülü devreye alınıyor.

Sorumluluk İşletmede: Özel Reyon Şartı Getirildi

Yeni düzenlemeyle birlikte TETT’si geçmiş gıdalar çöpe gitmekten kurtarılacak ancak reyonlarda serbestçe sergilenemeyecek. Bu gıdaların satışa sunulabilmesi için şu şartların yerine getirilmesi zorunlu olacak:

  1. Ürünün tüketime uygunluğu bizzat işletme tarafından kontrol edilecek.
  2. TETT’si geçmiş ürünler, normal gıdalardan net bir şekilde ayrıştırılacak.
  3. Tüketiciye ürünün durumuna dair açıkça bilgi verilecek.
  4. Bu gıdalar, satış noktalarında yalnızca özel olarak belirlenmiş ayrı reyonlarda satılabilecek.

81 İlde Numuneli Sıkı Denetim Başlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, valiliklere talimat göndererek esnaf birlikleri ile odaların uyarılmasını istedi. İl müdürlükleri tarafından yapılacak resmî kontrollerde, mevzuata aykırı satışından şüphelenilen ürünlerden numuneler alınarak gıda güvenilirliği laboratuvarlarda doğrulanacak. Kurallara uymayan, TETT’li gıdaları ayrıştırmadan satan veya STT’li ürünü rafta tutan işletmelere en ağır yaptırımlar uygulanacak.

Read More 

  • Related Posts

    TVHB Başkanı Eroğlu: Trakya ve Gökçeada şaptan ari bölge oldu

    ANKARA — Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) nezdinde yürütülen çalışmalar sonucunda Gökçeada ve Trakya’nın şap hastalığından ari bölge olarak ilan edilmesi sektörde büyük sevinç yarattı.…

    devamı...
    TZOB Başkanı Bayraktar: Gıda güvenliğinin temeli tarım, tarımın temeli ise topraktır

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Bayramı Haftası’na ilişkin, “Gıda güvenliğinin temeli tarım, tarımın temeli ise topraktır” dedi.

    devamı...
    wpChatIcon
    wpChatIcon