Güncel, güncel haberler, www.gidahatti.com

Sağlıklı bir diyet, diyabeti iyileştirebilir mi?

MIT’de Sağlık Ekonomisi uzmanı olan Joseph Doyle, kaleme aldığı makalede sağlıklı bir diyetin, diyabet hastasını iyileştirip iyileştiremeyeceği sorusuna yanıt aradı. Tip 2 diyabete odaklanan ‘İlaç Olarak Gıda’ programı da bu soruya yanıt arıyor. Peki tip 2 diyabet beslenmenin iyileştirilmesiyle tedavi edilebilir, ya da tamamen iyileştirilebilir mi?
Beslenme iyileştirilerek diyabet düzeltilebilir mi?Yapılan bilimsel bir çalışmaya yüksek kan şekeri (glikoz) seviyesine sahip 465 kişi katıldı. Bu, HbA1c hemoglobin seviyesinin 8.0 veya daha fazla olması olarak kategorize edildi. Katılımcılar daha sonra iki gruba ayrıldı, yarısına haftada 10 besleyici öğün yapmaları için yiyecek verildi, yarısına ise normal diyetlerine devam etmeleri söylendi.
HbA1c testi, ortalama kan şekeri seviyelerini ölçen bir kan testidir. Prediyabet ve diyabeti teşhis etmek için en sık kullanılan testlerden biridir ve aynı zamanda diyabetin yönetilmesine yardımcı olan ana testtir.
Test diyetinde katılımcılara sunulan gıdalar arasında kepekli tahıllar, meyve ve sebzeler (konserve veya dondurulmuş yerine taze ağırlıklı), yağsız proteinler ve az yağlı süt ürünleri yer aldı. Diyetisyen önerileri dahilinde katılımcılar çeşitli gıdalar arasından seçim yapabildi.
Müdahale grubu ile kontrol grubu arasındaki fark sınırlı kaldıBesleyici bir diyete geçenlerin yarısının hemoglobin A1c seviyeleri altı ay içinde %1,5 düştü. Bununla birlikte, diyetleri aynı kalan deneme katılımcılarının hemoglobin A1c seviyeleri aynı süre içinde %1,3 puan düştü. Bu durum, programın göreceli etkilerinin sınırlı olduğunu ve daha odaklanmış ve kontrollü müdahalelere ihtiyaç duyulduğunu gösterdi.
Joseph Doyle, “İnsanlar programdan gıdaya erişim sağladıklarında kan şekerlerinin düştüğünü gördük, ancak kontrol grubunda neredeyse aynı düşüş yaşandı” diyor.
Daha fazla araştırma gerekliSonuçlar oldukça yetersiz olsa da, bunları gözden geçirirken göz önünde bulundurulması gereken hafifletici faktörler var. Bunlardan ilki, kontrol grubundaki yüksek kan şekeri seviyesine sahip bazı kişilerin müdahale olmaksızın iyileşme olasılığının yüksek olması. Doyle, “Sağlık durumu kötü seyreden insanları incelerseniz, birçoğu bu tehlikeli bölgeden uzaklaşmak için diyet ve egzersizde ılımlı değişiklikler gibi adımlar attıkça doğal olarak iyileşecektir” diyor.
Ayrıca araştırma ekibi, her iki grubun da düzenli olarak bir sağlık uzmanıyla iletişim halinde olması nedeniyle, kontrol grubunda yer alan ve normal diyetlerine devam etmeleri amaçlanan kişilerin farkında olmadan doğal olarak daha sağlıklı beslenmiş olabileceklerini düşünüyor.
Ayrıca çalışmanın COVID-19 salgını sırasında gerçekleştirilmiş olmasının da sonuçları etkilemiş olabileceği düşünülüyor. Son olarak, program malzemeleri sağlamış olsa da, katılımcıların yemekleri kendilerinin hazırlaması programa ne kadar uyduklarını etkileyebilir.
Diyabetle mücadeleyi amaçlayan ‘İlaç Olarak Gıda’ programları hakkında daha fazla araştırma görmek istediğini vurgulayan Doyle, “Önceden hazırlanmış bu yemekleri sağlamayı denemek doğal bir sonraki adım gibi görünüyor” diyor.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar JAMA Internal Medicine dergisinde yayınlandı.

Read More