Güncel, güncel haberler, www.gidahatti.com

Tarımsal ekosistem, iklim krizine daha dirençli olacak!

Ham maddelerinin yarısını topraktan alan Anadolu Efes, tarıma ve toprağa verdiği değeri uyguladığı projeler ve gerçekleştirdiği iş birlikleri ile de destekliyor. 1982’de ‘Tarımsal Ürün Geliştirme Departmanı’nı kuran şirket bünyesindeki ziraat mühendisleri, bugüne dek tescilli 17 arpa tohumu ve 7 şerbetçi otu çeşidi geliştirdi.
Sertifikalı tohum dağıtımını yüzde 230 artırdıTürkiye’de maltlık arpa tohumu üreten ilk bira şirketi olan Anadolu Efes, aynı zamanda Türkiye’de bu alandaki en önemli alıcı konumunda bulunuyor. Yerel ekonomiye ve tarıma daha fazla değer katmak amacı ile faaliyetlerini sürdüren şirket, ülkemizdeki maltlık arpa üretimini artırmak için de çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda sertifikalı tohum dağıtımına önem veren Anadolu Efes, son 3 yılda sertifikalı tohum dağıtımını yüzde 230 oranında artırdı.  Türkiye’de tarımsal faaliyetleri ile doğrudan ya da dolaylı olarak, yaklaşık 9 bin çiftçi ve ailesine geçim kaynağı sunan şirket, bu yıl arpa alımı yaptığı il sayısını da 12’den 18’e çıkardı.
Çiftçileri desteklemek ve maltlık arpa üretiminin sürdürülebilirliğini güvence altına almak için finansal destekte de bulunan şirket, geçen yıl 30 milyon TL olan ‘Çiftçi Teşvik Paketi’ni bu yıl 93 milyon TL’ye çıkardı.    
“Ülkemizde maltlık arpanın en önemli alıcısı konumundayız”Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes CEO’su Onur Altürk, “Yaptığımız projelerle ülkemizin tarımsal ve yerel ekonomisine 2024 yılında 1.3 milyar TL katkı sağladık. 2024 sezonunda Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi’nde geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20 artışla toplam 421 bin dekarlık, yani yaklaşık 30 bin futbol sahası büyüklüğünde bir üretim alanından arpa tedarik ettik. Anadolu Efes olarak ülkemizde maltlık arpanın en önemli alıcısı konumundayız. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bazı illerde 3 arpa çiftçisinden 2’sinin Anadolu Efes çiftçisi olduğunu gururla söyleyebilirim. Tarım, yaptığımız işin en kilit noktasında yer alıyor ve bunun öneminin bilinciyle hareket ediyoruz. İklim krizi karşısında daha dirençli ve dayanıklı ekosistemler oluşturmak için yeni adımlar atmaktan ve iş birlikleri yapmaktan da mutluluk duyuyoruz.” dedi.
“Tarladan Şişeye Onarımı Mayalamak” projesiAnadolu Efes, iklim kriziyle mücadele için onarıcı sistemler geliştiren, ekolojik ve sosyal sorunlara çözümler üreten ve toprağı iyileştirmek için çalışmalar yürüten sosyal girişim Anadolu Meraları ile “Tarladan Şişeye Onarımı Mayalamak” projesini başlattı. Anadolu Meraları ile yapılan iş birliğinin ilk aşamasında, tedarik ağının ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan mevcut yapısının haritalandırılması, onarıcı bir topluluk altyapısının oluşturulması amaçlanıyor. Şirket aynı zamanda mevcut tedarik ağında kapasite geliştirici çalışmalar yaparken, gerçekleştirilen iş birliği ile sürdürülebilir tarım hedefi doğrultusunda bütüncül bir bakış açısı oluşturmayı hedefliyor. Bu bağlamda, ilk etapta seçilen pilot illerde toprak analizleri başta olmak üzere çeşitli analizler yapılacak ve onarıcı tarım kılavuzları çıkarılacak.
Anadolu Meraları CEO’su Yasemin Kireç, “İnsanların hem birbiriyle hem de gezegenimizle uyum içinde yaşamayı öğrendiği bir dünya için Türkiye’de onarıcı tarım ve bütüncül yönetim anlayışının yerleşmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bize göre karşı karşıya olduğumuz krizlerle mücadelemizde başlangıç noktası toprak ve tarım. Bu hayati görevin farkında bir şirket olan Anadolu Efes’le yollarımızın birleşmesinden mutluluk duyuyoruz. Topraktan Şişeye Onarımı Mayalamak programı ile Anadolu Efes’in halihazırda yaptığı çalışmaları onarıcı tarımla derinleştirmeyi, Anadolu Efes’in çiftçileri ve paydaşlarıyla daha da katılımcı bir ekosistem kurmayı ve bu ekosistemi tamamen dayanıklı hale getirmeyi hedefliyoruz. Anadolu Efes’in onarıcı tarım için yoğun bir çalışma yapma niyetini açıkça görmek ve onlarla el ele vermek bizi çok mutlu ediyor.” dedi.
Dikey Tarımda Değerler Ortaklığına imza attılarGeleneksel tarım yöntemlerine kıyasla daha az alan kullanarak genellikle kontrollü kapalı ortamlarda veya kentsel alanlarda gerçekleştirilen dikey tarım yönteminde, bitkiler dikey olarak istiflenmiş katmanlar halinde yetiştiriliyor. Toprak kullanımını en aza indirerek verimliliği artırmak için modern tarım tekniklerini, su içinde mineral besin çözümleri kullanarak bitki yetiştirmeye olanak veren hidroponik veya bitkilerin hava veya sis ortamında yetiştirilmesine dayanan aeroponik sistemlerle birleştirerek su ve enerji tasarrufu sağlanan, pestisit kullanımını azaltan ve yıl boyunca mahsul üretimine olanak tanıyan dikey tarım uygulamaları sayesinde kent sakinlerinin taze ve yerel ürünlere daha kolay erişmesi sağlanıyor.
AXA Türkiye, karbon ayak izini minimize eden dijital tarım teknolojisi girişimi The Smart Farmers ile Dikey Tarımda Değerler Ortaklığı başlattı. Sağlıklı gıdayı zamandan ve mekândan bağımsız olarak üretmeyi hedefleyen The Smart Farmers, dikey tarım yöntemleri ile yenilikçi teknolojileri kullanıyor.
Dikey tarım, doğal kaynak kullanımını minimize ediyorDikey tarımın tarım alanı yetersizliğine çözüm getirip doğal kaynakların kullanımını minimize ederek gıda ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yenilik olduğuna dikkat çeken AXA Türkiye Hukuk, Uyum ve Kurumsal Sorumluluk Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Onur Koçkar, şunları söyledi:
“AXA Türkiye’nin dikey tarıma verdiği destek ve yarattığı değerler ortaklığı, çevresel sürdürülebilirlik ve toplumsal refah anlamında önemli bir adımdır. Dikey tarım, geleneksel tarım yöntemlerine göre daha az su ve alan kullanarak daha yüksek verimlilik sağlama potansiyeli olan bir girişim. Ayrıca, şehir içindeki binalarda ve kapalı alanlarda yapılabilmesi sayesinde sağlıklı, taze ürünlere erişimi kolaylaştıran ve karbon ayak izini minimize eden geleceğin tarım modeli. Dikey tarım bazı durumlarda dönüm başına verimin geleneksel yöntemlere göre on katından daha fazlasını elde etmeye imkân veriyor. Bazı örneklerde bu oran 40 kata çıkabiliyor. Geleneksel tarımın aksine kapalı alanda tarım ile yıl boyunca mahsul alınabiliyor. Bu verimlilik doğal kaynakların kısıtlı olduğu günümüz şartlarında muazzam bir imkân. The Smart Farmers ile yaptığımız değerler ortaklığı, tarım sektöründe yenilikçi çözümleri sigortacı kimliğimiz ve yetkinliğimizle destekleme gayretimizin ve geleceğin tarım teknolojilerine katkıda bulunma konusundaki kararlılığımızın önemli bir göstergesi. Dikey tarım tesislerinin ihtiyaçlarına özel yenilikçi sigorta ürünümüz ile bir ilke daha imza atacağız. Tarım sektörüne sorumlu şirket ve sigortacı kimliklerimizle değer katmaya, çevresel sorumluluğumuzu yerine getirerek sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için yeni adımlar atmaya devam edeceğiz.”

Read More