Yapılan bir araştırmada, Antarktika’da karada çiçekli bitkilerin, yosunların ve alglerin daha önce hiç olmadığı kadar yayıldığı, denizde ise yüzen deniz buzlarının rekor seviyelere ulaştığı belirlendi.
Washington Üniversitesi’nden (UW) araştırmacılar 2022 yılında Antarktika’yı vuran en büyük sıcak hava dalgasını kaydetmişti. Güncel değişimler ise şu anda yazı yaşayan Antarktika’da sıcaklıkların arttığı bir dönemde meydana geldi. Mart ayında, güney kutbu yakınlarındaki sıcaklıklar üç gün üst üste normalin 39 °C üzerine çıkarak -10 santigrat derece (kutup bölgesi için yüksek bir sıcaklık) zirvesine ulaştı.
Dünyanın en büyük sıcaklık anomalisiUW’den bir ekip tarafından yapılan araştırmanın başındaki isim olan iklim bilimci Edward Blanchard-Wrigglesworth, Washington Post’tan Kasha Patel’e yaptığı açıklamada, bunun dünyanın herhangi bir yerinde kaydedilen en sıcak “sıcaklık anomalisi” olduğunu söyledi.
Havanın, o sırada Antarktika’da çalışan ekibinden bazılarının şort giyecek ve hatta güneş varken üstsüz dolaşacak kadar sıcak olduğu anlaşılıyor.
Yakın geleceğe dair önemli tahminlerAntarktika’daki son sıcak hava dalgasının ne kadarının iklim değişikliğine bağlı olduğunu anlamak için UW ekibi bir hikaye yaklaşımı kullandı. Bu modelleme stratejisi, mevcut iklim olaylarını yeniden simüle edebilmek için geçmiş olayların veya gelecekteki makul olayların veya yolların ortaya çıkmasına dayanır.
Blanchard-Wrigglesworth ve ekip arkadaşları, “Geçen yüzyıldaki iklim değişikliğinin sıcak hava dalgasını 2 santigrat derece artırdığını, 2096’daki eşdeğer bir sıcak hava dalgasının ise 2022’ye göre 6 santigrat derece daha sıcak olacağını hesapladık” ifadelerini kullandı.
Bu gelecek senaryosu, Antarktika’daki Mart ayı sıcaklıklarını tehlikeli bir şekilde erime noktasına yaklaştırarak kıtanın geniş buz kütlelerini tehdit edebilir.
Şu anda Antarktika ve bağlı adaları kalıcı kar ve buzla kaplı. Antarktika saç otu (Deschampsia antarctica) ve Antarktika inci otu (Colobanthus quitensis) gibi çiçekli bitkiler için uygun toprakların oranı yalnızca %1.
Ancak son birkaç on yılda, daha sıcak ilkbahar ve yazlar bu tür bitkilerin yayılmasına ve büyüme oranlarının 2009’dan 2018’e kadar %20’nin üzerinde artmasına neden oldu. Bazı iklim modelleri, yüzyılın sonuna kadar Antarktika Yarımadası’nda bitkilerin kolonileşebileceği buzsuz alanların üç kat artacağını öngörüyor.
Bitki örtüsü bu bölgelere yayılmaya devam ederse, araştırmacılar bunun Antarktika’da geri dönüşü olmayan biyoçeşitlilik kaybına yol açacağından endişe ediyor.
British Antarctic Survey’de koruma biyoloğu olan Jasmine Lee, 2022’de “Binlerce kilometrekarelik yeni buzsuz alan olacağını biliyoruz. Daha yüksek sıcaklıklar ve fazladan su, kolonizasyon için uygun yeni habitatlar meydana getirecek, bu bazı türlere fayda sağlarken diğerlerine sağlamayacak” diye konuştu.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar Geophysical Research Letters dergisinde yayınlandı.
Son Yazılar
Most Used Categories
- Güncel (14.778)
- www.gidahatti.com (1.503)
- www.tarimpusulasi.com (102)
- Arşiv (4.012)
- Arşiv (Eski Haberler) (887)
- güncel haberler (416)
- Manşet (116)
- Kitaplık (7)
- Köşe Yazıları (142)
- Ali Ekber Yıldırım (142)