Düzenlemenin temel odağı, tedarik zincirinde izlenebilirlik ve uygunluk belgelerinin güçlendirilmesi. Geri dönüştürücülerin düzenlediği A ve dönüştürücülerin düzenlediği B beyanlarının kapsamı güncellenirken, plastik girdinin ön işlem aşamalarını kapsayan P beyanı ve bileşimi sonraki işlemlerde değiştirilmeyen geri dönüştürülmüş plastik malzeme ve ürünler için C beyanı tanımlanıyor.
Perakende dışındaki pazarlama aşamalarında uygunluk beyanı sunulması öngörülüyor; bileşimi değiştirmeyen bazı işlemlerde mevcut beyanın sonraki işletmeciye aktarılmasına izin veriliyor. Destekleyici belgeler yetkili makamların talebi üzerine 10 iş günü içinde sunulacak; parti bazlı kalite kayıtları en az beş yıl saklanacak. Belirli koşullarda geri dönüştürülmüş plastik üretiminden çıkan firelerin yeniden işlenmesine de imkân tanınıyor.
Tüzük, Birlik sicili için elektronik kayıt sistemi oluşturulmasını, belirli PET ürünleri ile geri dönüştürülmüş plastik içeren mutfak ve sofra eşyalarının AB gümrüklerinde uygunluk beyanlarıyla sunulmasını ve PET girdilerine yönelik test koşullarını da düzenliyor.
Önceki kurallara uygun belirli ürünler için A/B beyanlarında 18 Şubat 2027’ye, C/P beyanlarında 18 Mayıs 2027’ye kadar geçiş hükümleri uygulanacak. Düzenleme yeni bir geri dönüştürülmüş plastik kullanım kotası getirmiyor; esas olarak gıda güvenliği, izlenebilirlik ve belgelendirmeyi güçlendiriyor.Read More





