Güncel, www.gidahatti.com

Adıyaman Yöresel Yemekleri: Basalla (Kılotik)

Kılotik ismi ile de anılan Basalla Adıyaman’ı Besni ve Tut ilçesi mutfağına özgü bir köfte  türüdür. Köftesi ve suyu için ayrı malzemeler kullanılır. İşte tüm malzemeleri ve tarifi ile Adıyaman Basalla sizlerle.
Basalla (Kılotik) malzemeleri nelerdirKöftesi için ;4 su bardağı köftelik bulgur                100 gr yağsız kıyma1 su bardağı irmik5 çorba kaşığı un1 yemek kaşığından az salça1 adet yumurtanar ekşisi Suyu için;300 gr haşlanmış kuşbaşı doğranmış kuzu eti2 su bardağı haşlanmış nohut1 büyük boy soğan1 yemek kaşığı salçaSumak ekşisiNaneTuzBasalla (Kılotik) nasıl yapılır? İrmik ve bulgur soğuk su ile kısır gibi ıslatılır 5 dk ıslanmasını bekledikten sonra kıyma ve salçası konur, iyice yoğurulur. Yoğrulduktan sonra unu eklenir. Köfteyi yoğurduktan sonra nohut büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlanır köftenin tamamını yuvarladıktan sonra üzerini kurumaması için kapatıp bekletilir. 
Suyunu yapmak için bir tencerenin içine soğanı doğranır yağda kavurulur, salçası da eklenir. Kavrulduktan sonra et ve nohutu önceden haşlanır, eti suyu ile birlikte eklenir. Bu şekildeki suyu 30 dk kadar kısık ateşte özleşene kadar kaynatılır. Nohutunu ekleyip 10 dk daha kaynattıktan sonra köfteleri konulur, tuzu ve ekşisini eklenir.  3 dk köfteleri kaynatıp altı kapatılır. Üzerine kuru nane atıp ağzını kapatılır.
Adıyaman ve Adıyaman Mutfak Kültürü Hakkında16 değişik medeniyete ev sahipliği yapmış olan Adıyaman kuzeyde Malatya, batıda Kahramanmaraş, güneybatıda Gaziantep, güneydoğuda Şanlıurfa ve doğuda Diyarbakır ile komşudur.
Ortadoğu ülkelerinin merkezinde yer alan Güneydoğu Torosların güneyinde, Zagros Dağlarının batısında, Basra Körfezinin kuzeyinde, binlerce yıldır Bereketli Hilal olarak bilinen toprakların üst sınırını oluşturur.
Adıyaman Yöresel Mutfak KültürüAdıyaman Mutfağı, yemeklerinin ismi ve yapılış şekli ile kendine has karakteristik bir zenginliğe sahiptir.  Et, buğday, bakliyat ve sebze Adıyaman Yöresel Yemeklerinin temel bileşenidir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi mutfak kültürü özellikleri taşıyan Adıyaman mutfağında değişik salatalar da mevcuttur.
Adıyaman’da tarım ve gıda üretimi Adıyaman’da üretilen tarım ürünlerinin başlıcaları buğday, arpa, nohut, mercimek, pamuk, tütün, fıstık ve üzüm gelmektedir.
Ticaret borsasında; buğday, arpa, mısır, çavdar, yulaf, buğday kepeği, buğday unu, kuru fasulye, nohut, badem, mercimek, ayçiçeği, yar fıstığı, tereyağı, sade yağ, ceviz, et, canlı hayvanlar, beyaz ve kaşar peynir, pamuk ipliği, keçi kılı, yapağı, hayvan derileri, bağırsak, çeltik, pirinç, bulgur, razmol, bal, tavuk ve piliç eti, yumurta, antep fıstığı, kuru üzüm ve muhtelif özelliklerdeki pamuk kotaya dahil ürünler olarak değerlendirilmektedir
Kaynak:
Türkiye Kültür Portalı Öncü, M.(2016). Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)

Read More